Criatures 16/09/2016

Benji Davies

Mireia Esparza
3 min

Sempre hi ha hagut il·lustradors infantils destacables, però tinc la sensació que, d'un temps ençà, hi ha hagut un boom en aquest camp, amb dibuixants magnífics que apareixen com bolets i que sens dubte criden l'atenció des de la coberta dels llibres. Entre aquests il·lustradors de "nova" fornada, per mi un dels destacats és en Benji Davies.

Il·lustració de Benji Davies

Reconec que no vaig tenir massa bona entrada amb ell. "L'illa de l'avi" va ser el primer llibre seu que vaig llegir, un conte sobre la mort, la separació i la tristesa i la nostàlgia que això suposa. Un llibre dolç però que vaig llegir després d'"El cor i la botella" que em sembla una obra magistral sobre aquest tema, així que la història la vaig trobar un pèl simple. Ai, però, les il·lustracions! les il·lustracions em van semblar espectaculars!

L'illa de l'avi

Així que vaig anar buscant d'altres àlbums il·lustrats per en Davies i vaig anar a petar a "La balena", el primer que va escriure i il·lustrar (fins aleshores havia il·lustrat obres d'altres autors). Ai quina preciositat! Davies explica la història d'un nen que troba una petita balena varada a la platja després d'una tempesta. La duu a casa seva i la posa a la banyera, cuidant-la mentre espera que el seu pare no la descobreixi. Un conte sobre l'amistat i la soledat molt tendre i en el que de nou la potència de les il·lustracions va més enllà de la història. Aquest mes s'ha editat en anglès la segona part, en la que és la balena la que ajuda al nen i que no crec que trigui a arribar en català.

La balena

La que si que està editada ja en català i em sembla el millor dels tres és "Grans amics". Anterior a "L'illa de l'avi" i escrita per Linda Sarah, "Grans amics" em sembla una obra mestra! Una història sobre l'amistat entre dos nens, en Bir i l'Eti. Els encanta jugar junts, imaginant-se mil i una aventures amb una caixa de cartró. Fins que un dia arriba un nou nen, en Xu, que els demana per ser amic seu. L'Eti no té cap problema, però en Bir comença a sentir un punt de gelosia i mica en mica va sentint-se més lluny dle seu amic de l'ànima. Aquest plantejament, l'amistat no només com a centre de diversió i alegria, sinó també com a font de gelosia i conflicte em va semblar genial! Els nens i nenes solen viure aquests conflictes, no tot són flors i violes, i em va semblar una bonica manera de poder-ne parlar. I de nou en Benji Davies ens ofereix unes il·lustracions magnífiques, tendres, alegres o tristes quan calia, acompanyant i reforçant la història perfectament.

Grans amics

Il·lustracions obtingudes de https://andana.net i http://www.benjidavies.com/blog/

Llibres: L'illa de l'avi, La Balena, Grans amics

Autors: Benji Davies, Linda Sarah. Il·lustrador: Benji Davies. Traducció al català: Anna Llisterri, Nàdia Revenga

Els publica: Andana

Preu: 14,90€ cadascun

Edats: a partir de 3-4 anys.

stats