Lidiu en parenting

Trinitat Gilbert

Deixeu-los ser petits músics

 

Aquest matí he conegut un professor de música, en Joan Vilalta. M'ha parlat de l'escola Concepció de Barcelona, del projecte que fa vint anys que l'escola ha desenvolupat, dels alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è, que toquen en una big band, dels concerts que toquen, de les meravelles que ha aconseguit amb els alumnes en horari lectiu. És un projecte tan singular, tan bonic, que està en perill. Sí, està en perill.

"El projecte de les 4 big bands de l'escola sempre ha estat molt discutit econòmicament, no pedagògicament", em diu en Joan. És un projecte que surt dels límits estàndars de l'ensenyament de música a l'escola primària, i per això aplaudit pedagògicament, però que, com a tal, té un cost, és clar. Doncs, ara, "corre el perill de patir una força retallada". El professor de música opina que "de cop, d'una escombrada, no l'elimiran de cop", però sí que "pot quedar molt reduït".

I, és clar, és una llàstima, perquè el projecte de les big bands (és a dir, una formació d'instruments de vent, més bateria i piano que toquen música afroamericana i d'altres estils) és inclusiu (hi participen tots els alumnes de 3r, 4t, 5è, i 6è; hi ha una big band per curs), gratuït i en horari lectiu. "Hem aconseguit fites extraordinàries, com ara que tot just un mes després de començar a assajar, les criatures ja estiguin preparades per fer un concert, que el fan de meravella". Què passarà ara?

Ah! Una mare de l'escola m'ha enviat aquest escrit:

L’experiència ha demostrat que afavoreix el desenvolupament de l’oïda, el ritme, la veu, la creativitat, la capacitat d’abstracció, la lectura i la memòria, alhora que permet desenvolupar valors com ara la solidaritat, la cooperació i la diversitat.

Gràcies a aquest programa musical integrat en el programa curricular de l’escola, tots els nens i nenes aprenen a través del treball individual amb el seu instrument i de la formació col·lectiva de la Big Band, que tots som diferents, que aquesta diversitat és enriquidora, que poden aprendre dels companys i que cooperar amb ells és millor que competir-hi.

A banda de les audicions trimestrals que es fan al centre, des de fa un parell d'anys i amb l'objectiu de donar a conèixer el projecte musical de l'escola,les Big Bands de la Concepció participen en alguns actes festius i musicals del barri i la ciutat (dissabte passat van fer un concert davant del Mercat de la Concepció, on van entregar un premi al pianista Ignasi Terraza, que aquest curs ha apadrinat les big bands de l'escola). Aquests concerts són un magnífic aparador per a mostrar a tohom els impressionants resultats.

Actualment, el projecte educatiu musical de la Concepció es concreta en 4 Big Bands formades per tots els alumnes dels cursos de cicle mitjà i superior de primària de l’escola.En total, són 100 nens i nenes de 3er (Big Band Yellow, formada per infants de 8 i 9 anys), de 4rt (Big Band Blue, de 9 i 10 anys), de 5è (Big Band Star, de 10 i 11 anys) i de 6è (Big Band God’11 i 12 anys). Totes elles estan integrades per bateria, percussió, baix, guitarra, piano i diferents seccions de vents (trompetes, trombons, flautes travesseres, clarinets i saxos).

 

Mireu-los, aquí baix, la patxoca que fan.Són els de la Big Band Star (5è de primària, és a dir, de 10 i 11 anys) al pati de l'escola Concepció. Fixeu-vos que tots porten un instrument musical a la mà. Projecte incluiu, gratuït i en horari lectiu. Tres pilars que estan a punt de perdre's.

 

Zoom