La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Tenir alegria

Zoom

Alegria que genera alegria!

Tenir Alegria

No hi ha cap bé que ens doni goig si no el compartim” Sèneca

La majoria dels que llegiu aquest bloc podeu reconèixer amb mi la importància que té tenir alegria per a la vida de família. És una petita peça del trencaclosques de la convivència. Alegria que de vegades no ens costa viure-la fora de casa però què -per allò de tenir-nos confiança - a casa ens costa més.

Una imatge del meu nét petit ens sembla que ara mateix ja em / us fa somriure, un somriure que és benefactor per tenir una actitud alegre.

La generositat, tanmateix, fer coses per fer feliços als altres, ens proporciona alegria. Podem afegir que, qui és generós, sempre genera alegria.

Si els pares sabem fer la feina amb bon humor i no queixant-nos, els infants i adolescents ho aprenen a la llar, per contagi, per osmosi. En canvi queixar-se, rondinar o fer cara de pomes agres, doncs és així de trist perquè també es contagia.

Veure la generositat dels pares és el millor perquè els nostres fills descobreixin el valor de l’alegria.

És generositat dissimular la tristesa davant dels fills en segons quin moment? Em sembla que sí perquè pot ajudar a no enrarir l’ambient. Això no exclou la comunicació de sentiments amb un fill adolescent o un comentari com "espera que ara no puc estar per tu" a la criatura petita que reclama atenció. No és fer el pallasso desprès jugar i estar content -tot i que tinguem tristesa- és ser generós perquè no es vol amargar la vida als de la família.

Un metge em va comentar un dia que el termòmetre per saber com anava en una família la relació inter personal era preguntar-los si reien plegats.

Doncs sí cal demostrar alegria, alguna vegada vindrà de valorar fites que aconseguim, feines acabades, èxits del nostres fills i d'altres de la generositat, de l'oblit personal per fer que els nostres siguin feliços.