Criatures 09/04/2013

L'últim trimestre, oportunitat

4 min

L'últim trimestre del curs escolar L'últim trimestre, oportunitat per millorar a l'alumne. Comunicar-se amb l'escola. Acompanyar al fill. Si planifiques per a un any, sembra blat. Si planifiques per a una dècada, planta arbres. Si planifiques per a una vida, educa persones. Kwan Tzu Ahir a facebook parlàvem de mestres... Us deixo l'enllaç i faig aquesta reflexió perquè em sembla que ens queden dos mesos per animar i a acompanyar als fills... la millor manera la sabem però aniria bé practicar-la: Et comuniques amb l'escola?: http://www.facebook.com/home.php#!/victoria.cardona.96/posts/644029722280995?notif_t=like Ara que estem al tercer trimestre de l’escola dels fills m’agrada reflexionar una mica de quan necessària és abans que s’acabi el curs tenir una trobada amb l’escola per veure com van de tot plegat el nostres fills. Donem importància a aquesta comunicació entre pares i tutors perquè, com ens recorda Kwan Tzu, volem educar i no ho fem sols. L’escola ens ajuda... Planifiquem la reunió. El tutor, preceptor o professor del teu fill és el principal nexe d’unió entre l’alumne i el centre escolar.

S’explica de Tomàs Edison una anècdota que va succeir el 1855: als vuit anys i mig va entrar a l’escola; després de tres mesos d’assistir-hi, va tornar a casa seva plorant i va dir que el mestre l’havia qualificat d’alumne estèril i improductiu. Edison va recordar durant la resta de la seva vida el resultat del desgraciat incident i va escriure: "Vaig descobrir que una mare sol ser quelcom meravellós, ja que la mamà em va donar la mà i vam tornar a l’escola. Feta una fúria, li va dir al professor que no sabia el que estava dient. La mare va ser la defensora més entusiasta que hagués pogut tenir qualsevol nen, i va ser exactament en aquell instant, quan vaig decidir que en seria digne i li demostraria que no estava equivocada." Heus ací com, el que podria semblar una sobreprotecció de la mare del gran inventor, va ser un gran esperó per a aquest geni del segle passat. La mare d’Edison protestava davant d’un qualificatiu injust destinat al seu fill: “estèril i improductiu”, i ho va dir precisament a qui devia dir-ho, sense perdre ni un minut. No és la mateixa actitud, la de la mare d’Edison que va protegir el bon nom del seu fill i va considerar que no era correcte insultar-lo, que l’actitud d’alguns pares que es barallem amb un àrbitre perquè no estan d’acord amb el resultat d’una competició esportiva degut a què el seu fill no sap competir ni participar. Ha perdut el partit, no accepta que el contrincant pugui guanyar; el pare hauria de fer-li afrontar amb esportivitat la derrota i en lloc d’això és massa sobre protector i treu l’autoritat, en aquest cas, a l’entrenador. És el problema que pot ser per a un escolar veure que els seus pares desautoritzen contínuament al seu professor o que denuncien a l’escola por una nimietat sense haver sospesat l’acusació. Recordem l’argument de la penúltima novel·la de Susanna Tamaro “Luisito. Una historia de amor” en la que aquest tema es l’eix central de l’argument de que tractem. Si bé és bona actitud dels pares la de quan un fill es lamenta d’alguna cosa que no ens cau bé, preguntar-ho al tutor abans de no emetre cap judici. (Ho hem llegit en el cas de la mare d’Edison). Hi ha pares que pequen per excés i d’altres per defecte. El que convé per cercar la veritat serà sempre escoltar l’opinió del nen i l’opinió del professor. I, després, amb la confiança i respecte que hi ha d’haver entre escola i pares, per reconduir la situació, podem actuar amb seny.

Trobareu moltes més reflexions en el meu últim llibre editat per Viceversa “¿Quién educa a mi hijo?”, interessant reflexió per aquest Sant Jordi, en el que parlo de molts aspectes de l’educació i del pas del nostre fill des de l’escola infantil a l’institut. És molt bona actitud la de demanar hora abans que s’acabi el curs per posar-se d’acord amb els docents del nostre fill per anar alhora amb els mateixos objectius siguin d’estudi siguin de comportament.

Cal preveure! Nota afegida el dia 19 d'abril per si no puc "entrar" a fer post nou, abans de Sant Jordi: Amigues/amics, mestres, mares, pares, avis: Us deixo 2 enllaços dels llibres que tindré per signar per Sant Jordi i els llocsa on estaré la tarda d'aquesta festa tan nostra: http://www.vidadefamilia.org/cat/llibres.php(títols llibres) http://www.vidadefamilia.org/cat/agenda.php(En aquestes llibreries us dedicaré el que necessiteu però em faria molta il.lusió que em vinguéssiu a veure, és una oportunitat per parlar, tot i que no us quedéssiu cap títol dels anteriorsesmentats). Bon Sant Jordi

stats