La convivència, un trencaclosques

Victòria Cardona

Dia de l'amistat

Gràcies amigues, amics Zoom

Gràcies amigues, amics

Gràcies amigues, amics

Dia de l'amistat: Valor de l'agraïment

“El sentiment de l’amistat és el més perfecte dels sentiments dels homes perquè és el més lliure, el més pur i el més profund”.

Henri Lacordaire

Ens preguntem:

Quantes vegades en moments de tristor hem trobat un bon amic que ens ha donat consol, ens ha animat o ha tingut una paraula oportuna perquè no ho passéssim tan malament? Moltes i hem demostrat agraïment perquè ens ha acompanyat i així ho hem manifestat. I els nostres fills ho han vist i ho han incorporat a la seva vida per sempre. Han après a guanyar amics i a saber conviure.

Una paraula tan curteta i amb tan contingut: Gràcies. Hauria de ser la primera paraula que s’hauria d’aprendre a casa. Donar les gràcies proporciona alegria a tots plegats i l’ambient s’impregna de vibracions positives. Per exemple, si una criatura ens diu: “em dones aigua?” si pot afegir un “gràcies” desprès d’omplir-li el vas amb un somriure ...

Tot queda ...

Tot queda, com li va quedar agraïment a la rateta vers el rei de la selva, el lleó, l’animal més poderós en la faula titulada:

“El lleó i la rateta”.

“Dormia tranquil·lament un lleó, i heus aquí que una rata va començar a jugar sobre el seu cos. Es va despertar el lleó i ràpidament va caçar la rata; i a punt de ser devorada, li va demanar que la perdonés, prometent-li pagar-lo amb escreix quan arribés el moment oportú. El lleó esclatà a riure i la va deixar marxar.

Pocs dies després, uns caçadors van capturar el rei de la selva i el van lligar amb una corda a un frondós arbre. Va passar per allà la rateta, que en sentir els laments del lleó, va córrer al lloc i va rosegar la corda, deixant-lo lliure.

-“Dies enrere, et vas burlar de mi pensant que res podria fer per tu en agraïment. Ara és bo que sàpigues que les petites rates som agraïdes i complidores”.

Si ens fa un favor alguna persona que considerem superior pel lloc que ocupa professionalment o socialment ens falta temps per donar-li les gràcies, en canvi d’aquells detalls petits de la família o dels amics propers ens en podem oblidar.

Donar gràcies amb una mirada d’afecte atura als més accelerats, ens fa aturar a nosaltres i ens fa apreciar els beneficis que ens han reportat els amics.

Avui que parlem tant de portar una vida saludable no podem oblidar que hi ha estudis que demostren que l’emoció de l’agraïment allibera endorfines i oxitocina, regula la pressió sanguínia i relaxa el sistema nerviós. És per això que com més agraïts siguem els adults més sans estarem, millor aprendran els nostres a ser agraïts i, alhora, es crearà un ambient simpàtic, càlid i positiu a casa.

Tenim tot un mes de vacances per anar agraint tot el que rebem dels nostres i d’omplir de bons sentiments la vida dels amics que ens acompanyen. Així ho celebrem avui que en alguns països del món es commemora el Dia de l’amistat.

Jo us desitjo unes bon temps de descans i agraeixo la vostra amistat de tot cor i els comentaris que em feu per Facebook i les comparticions d'aquestes entrades de las comunitats del diari Ara. (Criatures)

Viatjar amb criatures(no ha sortit enllaç, de momento l'he deixat al meu "estat" de Facebook)

(Entrevista a Televisió Hospitalet. Pautes...)