I altres animals

Toni Llobet

Els altres animals, la meva família i jo

La meva família i altres animals” és un llibre d’aquells que marquen. Sobretot si el llegeixes quan encara ets petit i impressionable. A mi me’l van regalar quan en tenia onze o dotze, i encara avui, més de vint anys després, em té captivat.

L’autor, l’anglès Gerald Durrell, hi explica amb molt d’humor –i suposo que unes gotes de salsa- la seva infantesa a l’illa grega de Corfú. Hi va anar a viure amb la seva família –mare vídua i tres germans més grans, un d’ells l’aleshores incipient escriptor Lawrence Durrell-, quan ell tenia només nou anys. Eren els anys 30, i en aquell context bucòlic de la Grècia preturística, de pescadors intrèpids i pagesos autàrquics, oliveres centenàries i ases esllomats, en Gerry va viure una infantesa de llum i llibertat, d’animals i plantes i de coneixences humanes de tota

durrell Zoom

durrell

mena, en molts casos surrealistes.

El propi Durrell, que va esdevenir un dels zoòlegs i naturalistes més mediàtics del segle XX, va escriure: “si tingués una vareta màgica, donaria a tots els nens del món una infantesa com la meva”.

Sense caure en un seguidisme fanàtic ni voler replicar una experiència única com aquella, em sembla que l’anhel de Durrell no és una mala idea. Salvant totes les distàncies –que no són poques- entre la Grècia insular del primer terç del segle XX i la Catalunya metropolitzada dels inicis del XXI, trobo del tot positiu i quasi diria imprescindible proporcionar als nostres fills, en la mesura del possible, un contacte estret amb la natura i els animals –domèstics i salvatges-, una vivència real i desregulada de l’entorn físic i dels seus elements, i un intercanvi obert amb la gent del territori, d’altres cultures i d’altres generacions.

Tots tenim els nostres recorreguts, les nostre prioritats i els nostres condionants, però al nostre país petit, per sort, la natura no és mai massa llunyana. I sense voler anar més enllà de la invitació i la suggerència, em proposo compartir amb altres pares i mares les vivències, experiències, troballes i pensaments de mi mateix, la meva família, i molts altres animals. Espero que en gaudiu tant com nosaltres!