I altres animals

Toni Llobet

Setmana Santa: escapades properes arran d'aigua

Us prometia al darrer post quatre propostes per Setmana Santa per gaudir dels altres animals i la natura, en companyia de criatures, és clar.

Deia també que us n'aniria presentant cada cop de més locals i accessibles -també més econòmiques i ecològiques-, i així és. Vaig començar suggerint-vos un tute de cotxe, temps i benzina per visitar uns fantàstics aiguamolls atlàntics, i ara en canvi us vull recomanar indrets aigualosos ben propers, d'aquells d'una sortida d'un dia, o de mig i prou.

Aquesta setmana Santa primerenca enganxa el pic de la migració dels ocells aquàtics, i a més després de les neus i freds de les darreres setmanes, l'esclat primaveral està éssent intens -fulles, flors, insectes, granotes...-, més que enlloc, a les zones humides. Al país tenim dos grans Parcs Naturals d'aquesta mena, però no us els recomano especialment aquests dies: el delta de l'Ebre perquè ara a finals de març encara no s'han inundat els arrossars i tot aquell mirall d'aigua tan bonic i típic d'allà encara "no està posat"; els Aiguamolls de l'Empordà, perquè per setmana Santa són una rambla de gent visitant-los -més que el delta, perquè són molt més petits-.

Per allò de l'equilibri territorial (no tots els lectors del Criatures són de Barna), us proposo un grapat de llocs escampats arreu del país (gairebé una per vegueria!).

-Terres de l'Ebre:Els meandres de l'Ebre a Flix.

Sí, a Flix, a banda (de fet, a l'altra banda del riu) de la petroquímica que tanta mala fama ha donat a l'Ebre en aquest tram, hi ha una petita gran reserva -la reserva natural de Sebes- que protegeix els aiguamolls i el bosc de ribera d'aquest cantó de l'embassament (al marge esquerre del riu). Hi trobareu uns quants nius de cigonya -ara amb els ocells en plena acció reproductora, de molt bon veure-, uns cavalls blancs de la Camarga que pasturen les zones humides per evitar que creixi massa el canyissar, aguaits per observar els ocells i un bosc de ribera exhuberant -que ara tot just comença a verdejar-, que podreu travessar per una passera de fusta un xic elevada d'aquelles que agraden a les criatures i fan patir els pares...

-Lleida:L'estany d'Ivars.

Aquest gran estany -o llac, en podríem dir-, vindria a ser "el Banyoles de Ponent". Situat al cor de l'Urgell, és un estany que havia estat assecat en temps històrics, i que s'ha tornat a inundar fa pocs anys. La vegetació riberenca comença a establir-s'hi i també hi són abundants els ocells aquàtics de tota mena. S'hi poden llogar barquetes de rem: no és cap bona notícia per als ocells de l'estany -que amb tot de gent fent el préssec sobre l'aigua han perdut part de la tranquil·litat-, però certament pot ser una activitat divertida per fer amb criatures. També es pot recórrer el perímetre de l'estany en bici, i com no, observar els ocells tot al voltant.

-Pirineu:La Mollera d'Escalarre.

Situada a la cua de l'embassament de la Torrassa, a la Noguera Pallaresa vora la Guingueta d'Àneu, al Parc Natural de l'Alt Pirineu, la mollera d'Escalarre és una zona humida petita però molt bonica, envoltada de cims i amb un ufanós bosc de ribera. Els ànecs hi són comuns i en aquesta època, també d'altres ocells aquàtics migradors diversos. Si hi aneu de bona hora, als prats del voltant de la Mollera no us serà difícil descobrir-hi cabirols pasturant, i ja cap al migdia, cel amunt, voltors o fins i tot el rar trencalòs. A la riba esquerra de la mollera hi ha una torre d'observació, un itinerari riberenc i diversos punts de picnic. Aigües avall de l'espai natural, a la zona més oberta, s'hi poden llogar canoes per remar per les aigües tranquil·les de l'embassament.

-Girona:Can Morgat - Banyoles: l'estanyol vora l'estany.

No us descobreixo res si us dic que l'estany de Banyoles és un dels llocs més estètics i agradables del país, ideal per fer-hi una passejada en bici tot al voltant -o a peu i amb carret de nens, el perímetre és ben planer i no arriba als 7km, i es pot fer en menys de dues horetes-. També podeu fer el turista i pujar a una de les barques que naveguen per l'estany, o llogar un bot amb rems, o donar de menjar als ànecs i les fotges que hi ha just davant del passeig riberenc, en plena vila de Banyoles... A l'altre extrem del llac, però, hi trobareu un altre estany molt més petitó i amagat, el de can Morgat, on hi ha un petit observatori per espiar els ocells aquàtics. S'hi accedeix per un camí de bon passejar-hi, força planer, que passat can Morgat s'enfila pels turons tot darrere. En aquest racó d'aiguamoll aquests dies s'hi aturen els ocells més que mai: des de les cigonyes que nien a la zona fins a centenars d'orenetes al capvespre.

-Penedès:Embassament del Foix

Entre vinyes i castells al cor del Penedès, el petit embassament del Foix és un indret tan desconegut com encantador, ara que els ceps i els arbres de ribera comencen a verdejar. Prop de Els Monjos hi ha un itinerari circular de menys d'una hora de recorregut, molt agradable, que ens acosta al bosc de ribera del Foix i al castell de Penyafort. A Castellet, prop de l'Arboç, trobarem un altre castell que es reflexa a les aigües del pantà del Foix, i un breu recorregut que ens permet visitar-los. A les aigües del Foix podreu descobrir si no feu massa soroll les tortugues d'aigua assoleiant-se a les ribes, ara que comença a escalfar el sol, així com un bon nombre d'ocells aquàtics -ànecs, polles d'aigua, bernats pescaires-, que comencen a fer-hi niu o bé s'hi aturen en migració.

-Barcelona:El delta del Llobregat.

En efecte: el Llobregat té un delta! Res a veure amb el "far west" del Delta de l'Ebre, però encara gràcies que li han deixat un racó per existir, entre polígons industrials, el port ampliat i l'aeroport! És a un cop de cotxe -o de bus, en alguns punts s'hi pot arribar amb transport públic- de Barcelona, i com a espai natural és molt amè i agraït, amb itineraris planers, de poca distància, de bon fer amb carrets de nen i amb força observatoris per guaitar els ocells i... el més important, molts ocells per guaitar! Sobretot en aquesta època de pas migratori, quan tampoc no serà rar trobar-hi ornitòlegs obsessius buscant ocells rars, personatges peculiars que de ben segur que respondran les preguntes de les vostres criatures o fins i tot us deixaran mirar a través dels seus telescopis impressionants -molts dels aficionats als ocells de Barcelona ciutat s'han format al delta del Llobregat...-. En tot cas, per poc que pogueu, endueu-vos prismàtics i una guia d'ocells. Segurament tornareu a casa astorats que tan a la vora de la ciutat hi hagi racons amb tanta vida salvatge a l'abast -parteixo de la base que si us decidiu per aquest espai és que sou de Barcelona i rodalia, potser tampoc val la pena anar-hi expressament des de Tortosa o des d'Olot...-. Les criatures, acceptem-ho, de ben segur que tornaran més impressionades pels avions que els hauran passat arran de cap durant les maniobres d'enlairament i aterratge al veiníssim aeroport del Prat -sobretot si feu l'itinerari pel Remolar-Filipines.