I altres animals

Toni Llobet

Més família que altres animals

Zoom

Ens ha parit la gata. Sí, la Galeta, aquella gateta que vam acollir fa any i mig se'ns ha fet gran! I no, no l'havíem precintada -esterilitzada, vull dir-, perquè passaven els mesos i ens semblava tan bona i manyaga que ens venia de gust viure en família amb ella l'experiència de la maternitat felina, almenys una vegada. I ja ens estava bé tenir-ne un altre, de gat, fet amb el mateix motllo.

El pare, ves a saber qui és. Algun gat de carrer de per aquí al poble. Els gatets, per sort, han acabat sent dos, només. Un per donar, l'altre per quedar-nos-el. Ens estalviarem el típic rètol o mail "tinc set gatets per regalar...". I el món s'estalviarà més gats, que ja n'hi ha massa.

El que ens ha sobtat de tot plegat, però, ha estat fins a quin punt la Galeta es considera una més de la família.

Va parir espontàniament en una caseta de fustes que teníem oblidada al pati -on va passar la infantesa la Pepa-. Protectora amb els cadells supervivents, no li feia massa gràcia que ens hi acostéssim. Però l'endemà ja ens duia un gatet als peus, com oferint-nos-el. I quan li vam voler tornar la criatureta a la caseta natal, la vam trobar buida. Pànic a casa: on és el segon gatet? Buscàvem al jardí, a la planta baixa, a cada racó, però ni rastre. I la gata ens seguia arreu, com enfadada, esgarrapant-nos i tot. No enteníem res.

Fins que el nostre fill gran va tenir la idea de buscar al pis de dalt, una habitació rere l'altra. I va acabar trobant el gatet perdut dormint plàcidament a sobre el seu llit. La Galeta l'havia dut dos pisos més amunt, fins el lloc més segur de la casa! Quin de millor, que la cambra dels nens de la família nuclear?

Ara, després d'una setmana mirant de convéncer la Galeta que no podia tenir els gatets a l'habitació de la mainada, hem arribat al pacte de deixar-la que s'instal·li a l'armari de la roba familiar, a la cambra de planxar i dels convidats (i de mil coses més). No ha volgut sota cap concepte rebaixar-se a fer vida al pati o al pis de baix, com una bèstia qualsevol. Deu ser que considera que ella i els seus cadells són més família que altres animals.

Zoom