I altres animals

Toni Llobet

Al mar! Al mar! (a buscar animalons, és clar!)

Zoom

Ja estem submergits a l’estiu ben bé fins els genolls. I no volia deixar passar l’ocasió de compartir algunes idees per gaudir amb les criatures dels altres animals que podeu trobar vora mar.

Hi ha una colla de preguntes a plantejar-nos. Primer de tot: a quina mena de platja anem? I a quina hora? Trobarem molts animals perillosos? Quin equipament hem de dur? I quina vestimenta?

Comencem pel final.

Nosaltres sempre hem estat partidaris de la pilota picada, com a les nostres fotos de quan érem petits, allà als ja llunyans i feliços vuitanta... Crema solar i cap a l’aigua s’ha dit!

Però hem anat canviant –n’hem anat aprenent, suposo-, i és innegable que un mínim equipament pot ser de gran ajuda.

Encara recordo fa tres estius, un dia que vam anar en família a una cala remota de cap de Creus, amb uns parents francesos, força estirats i urbanites. Els cosins catalans es van treure la roba i es van posar en remull amb la titola per davant... Al cosinet francès el van untar de crema solar, li van posar un vestit de neoprè, unes sabates de goma, unes ulleres de sol i una amplíssima gorra. I amb aquesta parafernàlia va entrar a l’aigua amb una mà agafada a cadascun dels seus pares. Al seu costat, els nostres nens semblaven uns veritables bàrbars, i els oncles catalans, entre rialles mal dissimulades, ens en fotíem del traju gairebé d’astronauta del nebodet civilitzat vingut del Nord...

Però ja us dic: l’experiència ens ha demostrat que ni massa, ni massa poc, tampoc.

Crema solar a banda –crec que això ningú ho discuteix-, us diria que al cosinet francès li faltava encara alguna peça de roba...:

-Sabates de goma. Millor si són d’aquestes que s’agafen bé als peus, amb sola ben resistent. Les famoses “crocs” són traïdores –la sola no protegeix d’una punxa de garota- i els salten dels peus; les xancletes "de piscina" salten més encara, les abarques no acaben de protegir-los massa i aquelles horribles que dúiem nosaltres de tires de plàstic, les recordeu? no n'he sabut trobar ni fotos a Google, no sé si les fabriquen encara. El cas és que es puguin mullar i tinguin la sola i els laterals ben gruixuts: ens estalviarem punxades d’eriçó i podrem explorar els rocams a trenc d’onada amb moltíssima més seguretat i tranquilitat que descalços –acompanyar un nen descalç per aquests ambients és un martiri...

-Vestit de neoprè. És del tot prescindible però noi, al preu que van... Aquells curts d’una sola peça amb màniga i calça curta permeten, bàsicament, allargar el temps de gaudi mig en remull mig fora l’aigua, sense agafar fred. I segur que tard o d’hora agraireu estalviar-vos plors de més i Betadine amb alguna caiguda tonta a les roques.

-Gorra: És una obvietat, ho sé, però cal protegir els nens del sol! A més, com més ampla sigui la visera –sense caure en un barret mexicà, tot i que un d’aquells de palla estil eivissenc estaria la mar de bé-, més ombra projectaran, cosa que sovint ajuda a evitar reflexes i veure-hi bé a dins l’aigua, en les bassetes aquelles del trencant o en aigües somes.

-Ulleres de sol: Això sí que em sembla una pijadeta innecessària... sobretot si el que fem es explorar el mar –no pas la sorra de la platja- i volem estalviar-nos accessoris innecessaris.

i més encara...

-Armilla surador –per a criatures que encara no saben nedar-. Nosaltres hem comprat una mena d’armilla de neoprè-salvavides amb tot de cilindres de suro inserits al voltant, com una mena de jaqueta antibales, que és força cara però tremendament pràctica. Molt més en tot cas que la clàssica bombolleta de suro taronja o els bracets inflables –que sempre n’acabes perdent un... En cas de caure en aigua fonda, els nens queden surant en posició vertical, i a més té efectes colaterals positius, com ara un cert efecte protector de cops i de la temperatura exterior. És una peça molt pràctica per als que ens agrada estar –i posar els nostres fills- molta estona en remull

Amb tot aquest equipament no haurem de patir més del necessari per la seguretat de les nostres criatures i ja ens podem concentrar en buscar crancs. On? Com? Quan? Us ho explico en un proper post, espero que abans no arribi la tardor...