Criatures 04/10/2021

Laia Santís: "Si els fills no llegeixen no ens podem ofuscar"

Parlem amb la bookstagram catalana Laia Santís

2 min
Laia Santís és mestra i prescriptora de llibres.

Quan la Laia Santís (@vidaentrellibres) va començar a parlar de llibres a instagram poc s'imaginava que el seu perfil esdevindria un dels comptes de referència per a tot tipus de lectors amb ganes de noves propostes. Amb una comunitat de gairebé 5.000 seguidors la Laia fa ressenyes en català de diferents gèneres i el més important, hi ha moltes opcions de LiJ (literatura infantil i juvenil). Avui parlem amb ella per descobrir com ha fet possible que la lectura i les xarxes socials siguin compatibles.

Laia, la pregunta de sempre, com ho fas per llegir tant?

— M'ho pregunten molt, sí! és una qüestió d'hàbit, de prioritats. Com en tot, com més llegeixes més hàbit lector tens. A més, soc mestra al Col·legi Sant Josep de Sant Sadurní i tinc un horari que em permet conciliar feina i lectura. Llegir és una part important del meu dia a dia perquè utilitzo molts contes a les meves classes.

I els alumnes, contents de tenir una mestra influencer?

— La veritat és que les famílies que em segueixen em recomanen molts llibres i els alumnes també. Una de les coses que em fa més feliç és algú que em diu que feia temps que no llegia i que s'ha animat gràcies a alguna de les meves recomanacions o que han gaudit molt llegint. Dedico un 30% del meu temps al meu projecte d'instagram, hi poso molta energia i també em dona molta satisfacció.

Has fet que les pantalles i la lectura siguin compatibles.

— Al principi tenia un instagram personal però em vaig cansar de veure que era una xarxa on tot el que hi sortia era massa perfecte i poc real. Era contradictori i vaig decidir deixar de fer publicacions personals per centrar-me en els llibres. Vaig donar un gir a instagram en positiu per posar en valor la cultura, les novetats literàries i la llengua catalana.

En els teus posts sempre veiem molts llibres de la biblioteca.

— Sí, de petita la meva mare em portava un cop a la setmana a la biblioteca i això també em va ajudar a tenir hàbit lector. Ara, quan entro a la biblioteca (A Vilafranca i a Olesa) ja em coneixen i em guarden llibres que saben que em poden agradar. A les biblioteques hi ha moltíssimes novetats, el tracte és molt proper i crec que s'han de visibilitzar més.

I si els fills no llegeixen....

— Llegir és un plaer i no ha de ser mai una obligació. No ens podem ofuscar. Si no trobem un llibre que els agradi els podem oferir comics, revistes, àlbums il·lustrats. Tot és llegir. No els podem forçar però sí que podem encomanar les ganes. Darrerament els alumnes han gaudit molt amb el llibre El noi de la última fila i amb Hotel Winterhouse.

Tens algun llibre que sempre recomanis?

— Crec que no hi ha un llibre de la teva vida. N'hi ha molts. Però sempre proposo Pa de llimona amb llavors de rosella de la Cristina Campos, El risc més gran de la Laura Pinyol i Dones Valentes de la Txell Feixas.

Podeu seguir les propostes de la Laia Santís a l'instagram @vidaentrellibres i també la podeu escoltar amb el mateix nom fent càpsules literàries a Ràdio Vilafranca. La Laia també forma part de la comunitat de bookstagram #Elreductecatalà on tots els participants ressenyen en català per donar a la llengua visibilitat i valor.

stats