Canvia el xip

Jordi Sasot

Com pot afectar l'ús de l'smartphone al nostre cervell?

Avui dia l’smartphone o telèfon intel·ligent ha esdevingut un company inseparable per a la gran majoria de la població, i els més petits de casa no en són l’excepció.

I l’ús, o en alguns casos l’abús, d’aquests dispositius intel·ligents com afecta al nostre cervell i al nostre comportament. En primer lloc, podem destacar que estudis recents conclouen que l’ús del smartphone té un impacte tant en el desenvolupament social com emocional dels nens. En alguns casos, fins i tot, els hi canvia el caràcter o apareixen canvis en els patrons de son.

Fa unes dècades els pares usaven la televisió per entretenir als nens i perquè no molestin. Avui dia, es segueix el mateix patró amb la única diferència que hem canviat el dispositiu: ara es fa amb els telèfons mòbils i les tablets. Amb aquest patró de comportament estem regulant la conducta dels nostres fills per calmar-los i distreure’ls. El dubte sorgeix amb quins mecanismes propis desenvoluparan aquests nens per autorregular la seva conducta i les seves emocions?

La resposta a aquesta qüestió és que, amb tota probabilitat, copiaran el model que han après dels seus pares i, per tant, usaran aquesta tecnologia per calmar-se i distreure’s. Quan en realitat hi ha moltes altres estratègies i activitats que poden tenir el mateix benefici. L’únic que s’aconsegueix és no buscar fórmules alternatives per afrontar el dia a dia i, en conseqüència, es produeix un ensopiment i letargia cerebral que consisteix en usar el telèfon mòbil com una segona memòria. D’aquesta manera, amb l’ús d’aquesta segona memòria com a segon cervell, fa que la nostra cognició es torni menys analítica i tingui més problemes per resoldre problemes. El motiu és ben senzill: no m’esforçaré en recordar o pensar segons què si puc aconseguir aquesta informació de forma immediata a través d’un buscador d’internet o de les xarxes socials.