Canvia el xip

Jordi Sasot

Jugar als escacs

“Els escacs són un joc que ajuda en moltes coses als nens”. Molts professionals, mestres i pedagogs estan d'acord amb aquesta afirmació.. Per què? En quines coses és beneficiós aquest joc?

S'ha demostrat que els escacs afavoreixen l'exercici i el desenvolupament d'aptituds com, per exemple, la concentració, la creativitat, la capacitat d'atenció, l'abstracció, la memòria associativa, la planificació, la memòria cognitiva, el raonament, la memòria selectiva, la intuïció, la coordinació o la memòria visual.

I això per què succeeix? Doncs perquè durant una partida d'escacs cal analitzar i crear hipòtesis de quins moviments es poden fer, com es mouen cadascuna de les fitxes (peons, cavalls, alfils, torres, rei, reina), quins moviments podrà fer l'adversari si es mou una peça concreta. És a dir, es potencia l'aprenentatge de la presa de decisions. De la mateixa manera també es treballa alguns tipus de memòria diferents: tant a partir del que succeeix al tauler com per recordar tots els moviments possibles que fa cada peça com altres partides jugades amb anterioritats.

Altres coses que també es treballen a l'hora de fer una partida d'escacs són l'empatia, la integració i la socialització. I això com es produeix? Per exemple, l'empatia es treballa a l'hora d'entendre com està jugant l'adversari i quina estratègia fa servir. La socialització i la integració es treballa simplement jugant amb altres persones. Els escacs són un joc que no té en compte l'edat dels jugadors, ni nacionalitats, ètnies, cultures o llengües.

A més, també és important en els escacs el treball del compliment de les normes i regles del joc. Així es pot treballar sobre la capacitat que té cada persona de complir-les i també de aprendre les conseqüències del incompliments de les mateixes- De la mateixa manera es treballa la responsabilitat de les pròpies decisions i dels errors comesos. Així no es podrà culpar a una altra persona del què fem i de les nostres equivocacions.

I per què es diu que els escacs són un joc també beneficiós pels nens? Perquè programes com PISA (Programa Internacional per a la Avaluació dels Estudiants) han elaborat informes sobre el rendiment escolar d'alumnes que fan escacs respecte als que no el practiquen en les àrees de matemàtiques i de llengües. A més, per aquest motiu, a Catalunya ja hi ha escoles que han implantat els escacs com a una matèria o bé com a part de l'assignatura de matemàtiques. El seu objectiu és que els nens millorin totes aquestes capacitats per tenir un millor rendiment escolar.