Arrenca a córrer

Mercè Botella i Laura Robert

El principal repte de l'assignatura d'emprenedoria als instituts? re-aprendre a SOMNIAR

Zoom

Avui sentia per la ràdio "Emprendre és una actitud". Jo hi estic totalment

d'acord, si existeix l'actitud d'emprendre i el coneixement necessari per fer-ho, les habilitats es van desenvolupant a mesura que persegueixes el repte deconvertir els somnis en realitat.

El primer que cal per emprendre és tenir somnis pels quals valgui la pena lluitar. Però la nostra societat de consum ha limitat la nostra capacitat de somniar. Trobem aquelles persones que somnien en: tenir una casa amb piscina, fer un viatge a un lloc exòtic, tenir un armari ple de roba de temporada, tenir un cotxe descapotable, tenir un pati amb spa, tenir una moto... Per tant, tothom ha acabat somniant a tenir molts diners i, és clar, com que les ganes de consumir només van a més, en volem cada dia més i més.

També trobem persones que han somniat en viure amb dignitat i, per fer-ho en una societat de consum, el seu somni s'ha limitat a voler tenir una feina segura per a tota la vida, que a canvi d'hores de vida puguessin anar consumint sense preocupar-se de no poder-ho pagar (sobretot a càrrec de les hores per treballar en el futur).

Ens trobem en un entorn cultural on dominen dos somnis:

  • fer molts diners amb el mínim de temps i esforç possible ("el pelotazo").
  • tenir una feina segura que ens permeti guanyar diners tota la vida, encara que no siguingaires.

Sóc del parer que el repte més important i ambiciós que s'ha de plantejar l'assignatura d'emprenedoria en el marc dels instituts és recuperar la capacitat de somniar, la capacitat de somniar tal com les persones solien fer-ho abans que la societat de consum acaparés tots els desitjos de la humanitat, i limités els somnis als desitjos individuals. Hem de recuperar la capacitat de somniar en col·lectiu, en somnis grans compartits que ens permetin fer un món millor entre tots plegats.

Emprendre és una actitud, l'actitud de voler convertir els somnis en realitat.