Criatures 13/07/2021

Projectes d’aprenentatge-servei en temps de Covid

3 min
Les sessions intergeneracionals dels 'Contes compartits' s'han fet a través del Zoom

M'agradaria presentar-vos Grans Històries, una iniciativa que, a dia d’avui, és un gran projecte d’aprenentatge-servei intergeneracional del Col·legi Mare de Déu de la Salut de la Fundació d’Escoles Parroquials i la Residència Roca i Pi. Aplega tres projectes amb accents diferents (contes, teatre musical i tallers) i posa en relació a nens i nenes des de P5 a 6è de Primària amb les persones grans ateses.

Durant el curs 2020-2021 (curs Covid-19) el col·legi ha realitzat tres grans projectes en el marc del projecte global Grans Històries:

- Educació Infantil p5: Contes compartits d’ahir i d’avui amb els avis de la Residència Roca i Pi. (2008-actualitat)

- Educació Primària: 4t de primària Musical d’ahir i d’avui. (2010-actualitat)

- Educació Primària: 5è i 6è de primària. Tallers compartits d’ahir i d’avui a la Residència (hort, costura, ràdio i cuina). (2016-actualitat)

En aquest temps de pandèmia, de confinaments, de grups bombolles,… han hagut d’adaptar els projectes a la nova “normalitat” així que han utilitzat les noves tecnologies tant en el projecte de p5 (infantil) com en el de cicle superior. 

Les sessions dels Contes compartits s'han fet a través del Zoom i de les webcams. En cadascuna de les sessions els avis expliquen un conte i després fan preguntes als infants per saber si l’han entès i així ells també poden participar. Al final de cada sessió els alumnes sempre cantaven diferents cançons o feien danses. Per als avis és un moment d’alegria i de veure una llum d’esperança per tornar a la normalitat després de viure moments molt complicats. L’ús de les noves tecnologies també ha sigut una gran aventura i novetat per a tots els residents de Roca i Pi.

En el projecte 'Musical d’ahir i d’avui',  aquest any han fet el musical 'Jesucristo Superstar'

En el projecte Musical d’ahir i d’avui, aquest any han fet el musical Jesucristo Superstar. Els avis no han pogut estar a l’escenari però en tot moment han estat ben presents amb la gran decoració que han fet. Els alumnes de 4t de primaria han fet una gran feina i han estat molt motivats tot el curs per representar el musical. Les famílies de l’escola també han ajudat moltíssim amb el vestuari dels alumnes. 

I per últim, en el projecte Tallers compartits, del cicle superior, només han pogut (per la pandèmia i les restriccions de visites a la residència), fer el taller de ràdio del programa Grans Històries de Ràdio Estel. Com en el projecte de p5, han utilitzat les noves tecnologies per dur a terme el treball. 

Les sessions del taller de ràdio s'han fet en linia

Les sessions d’històries de vida per part dels avis són classes d’història vives i han sigut molt emotives i enriquidores per als alumnes de cinquè i sisè de primaria. Aquí teniu dos enllaços dels dos primers programes realitzats pels alumnes i els residents de Roca i Pi:

https://www.estelfitxers.com/audio/2021070620_00GRANSHISTORIES_01.MP3

https://www.estelfitxers.com/audio/2021070720_00GRANSHISTORIES.MP3

Molts projectes de moltes escoles s’han hagut d’adaptar a la “nova normalitat”, i és que només és qüestió que els mestres atenguin a allò que diu José Saramago:

El viatge no s’acaba mai. Només els viatgers s’acaben. I fins i tot ells poden perdurar en forma de memòria, de record, de relat, de grans històries. 

Quan el viatger s’ha assegut a la sorra de la platja i ha dit: "No hi ha res més a veure, sabia que no era així. El final d’un viatge no és més que el començament d’un altre". 

S’ha de veure el que no s’ha vist, veure una altra vegada el que ja es va veure, veure a la primavera el que s’havia vist a l’estiu, veure de dia el que es va veure de nit, amb sol al lloc on l’altra vegada plovia, veure el camp de blat tendre, el fruit granat, la pedra que ha canviat de lloc, l’ombra que no hi era.

Projecte 'Grans històries'

  • Col·legi Mare de Déu de la Salut (Fundació Escoles Parroquials)
  • Passeig de la Salut 36 (Badalona)
  • www.escolamds.cat
  • Twitter: @escolamds
  • Persona de referència: David García Gimeno


stats