Criatures 22/07/2021

L’Eskamot Verd de l'escola Sant Ramon Nonat

2 min
Sant Ramon Nonat té com un dels seus eixos potenciar les qüestions socioambientals

Cada cop hi ha més evidències del canvi climàtic i de les seves conseqüències en el nostre món. Cal, en poc temps, fer una transformació integral de la manera que tenim de viure i relacionar-nos per fer-li front. L’escola Sant Ramon Nonat de la Fundació d’Escoles Parroquials creu que tota l’escola és una peça clau pel fet que estem formant la ciutadania del futur, podem accedir a tota la comunitat educativa i es poden engegar molts projectes en xarxa amb altres escoles i agents de l’entorn.

L'escola pertany des de fa més de 10 anys a la xarxa Escoles més sostenibles de Barcelona, un programa pensat per facilitar la implicació dels centres educatius en l'ambiciós projecte planetari d'imaginar i construir un món millor i més sostenible, començant per la intervenció en l'entorn més immediat.

El Col·legi Sant Ramon Nonat ha creat l’Eskamot Verd, que s’encarrega de vetllar per la sostenibilitat de l’escola i l’entorn
Els mateixos alumnes es marquen els objectius a assolir i proposen les mesures que els ajudaran a aconseguir-los.

Sant Ramon Nonat té com un dels seus eixos potenciar les qüestions socioambientals i introduir criteris de sostenibilitat en el funcionament del centre, enfortint la capacitat de les persones per treballar col·lectivament i individual, a través de projectes educatius transformadors i participatius, tot reforçant els vincles entre escola i ciutat. Per tot plegat a l'escola, desplega un munt de projectes socioambientals sorgits de processos participatius on s'empodera als alumnes per tal que proposin ells mateixos les accions necessàries per dur-los a terme:

1. Hort escolar, mantingut pels nens i nenes de p5 i 2n de primària sota la batuta dels supèravis de l'escola

2. Separació selectiva de residus, a cada aula sota la supervisió dels delegats verds

3. Aula Viva, coordinat pels alumnes de 3r d'ESO amb els nens i nenes d'infantil

4. Pla de prevenció de residus, dissenyat per l'assemblea verda de l'escola

5. Embolcalls més sostenibles, desplegat pels nens i nenes de p3 i 1r de primària

6. Aules més sostenibles, coordinat pels delegats verds de 1r de primària

7. Tingume cura del planeta, amb delegats de 2n i 3r d'ESO

8. Projecte Sssplau, dut a terme pels nois i noies de 5è de primària

9. Bioblitz, a càrrec dels nois i noies de 4t d'ESO

10. Esmorza en verd

11. Participació en el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat.

L’Eskamot Verd és la comissió dinamitzadora que porta a la pràctica els projectes ambientals de l’escola. És qui s’encarrega de fer la diagnosi, prioritzar les accions, dur-les a terme i comunicar-les. A més, l’Eskamot procura fer xarxa cocreant projectes amb altres entitats, participant de trobades i congressos i el que és més important, fa realitat la seva màxima de jove ensenya a jove, fent formacions arreu del territori a d’altres comissions ambientals que inicien camí en termes de sostenibilitat.

Projecte 'Eskamot Verd'

stats