Criatures 12/01/2022

Donació de sang de l'Institut Escola Vila-romà

El centre va organitzar una donació de sang en el marc de la seva aliança magnet amb l'Hospital de Palamós

3 min
Una campanya de donació de sang va posar el punt i final al projecte educatiu

El passat 2 de desembre es va celebrar al gimnàs de l’l'Institut Escola Vila-romà de Palamós una jornada de donació de sang que culmina el seu projecte transversal sobre la sang que s’ha treballat a nivell de tot el centre, en col·laboració amb l’Hospital de Palamós, el seu partner Magnet. La campanya va ser un èxit amb un total, aconseguint 141 donacions i superant amb escreix la cinquantena que s’havien marcat com a objectiu. El projecte, a més, va permetre a l’alumnat de l’IE Vila-romà apropar-se al món de la salut i al coneixement del cos humà d’una forma vivencial.

Tot plegat arrenca el novembre passat, quan des del centre educatiu es va posar en marxa un projecte transversal de descoberta i coneixement de la sang. Es tracta d’un dels projectes realitzats en col·laboració amb l’Hospital de Palamós arran de l’aliança Magnet establerta el 2018 per a la innovació pedagògica del centre. El programa serveix per a crear una aliança educativa de l'escola Vila-romà amb l'Hospital de Palamós fomentant la innovació pedagògica en el camp científic i de la recerca, treballant amb tots els alumnes del centre, de 3 a 12 anys, temes referents a la salut, l'alimentació o l'exercici físic.

Una imatge de la jornada de donació de sang a l'Institut Escola Vila-romà

Tot l’alumnat de l’institut escola va treballar la sang d’una forma participativa i vivencial a partir de la descoberta. Les accions es van fer en funció del nivell de cada cicle i les competències a assolir per l’alumnat. Per això, els diferents coordinadors van treballar i planificar el programa d’accions específiques per a cada cicle. 

La temàtica va ser d’allò més variada, com pot ser la cura de ferides per al cicle infantil; l’observació directa de la sang a través del microscopi al cicle inicial de primària; la visita al laboratori de l’Hospital de Palamós al cicle mitjà de primària; la conscienciació als mitjans de comunicació sobre les donacions de sang al cicle superior de primària; i dades globals i gestió de residus a 1r i 2n d’ESO. Activitats que anaven encaminades a un acte final del projecte: la donació de sang que es va fer, com dèiem, el passat 2 de desembre.

Magnet. Aliances per a l’èxit educatiu

MAGNET. Aliances per a l’èxit educatiu és un programa que involucra centres educatius i institucions de referència en projectes educatius innovadors i de qualitat. L’objectiu és acompanyar els centres educatius en el desenvolupament de projectes portats a terme en aliança amb una institució de referència. Magnet és un programa impulsat conjuntament pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Fundació Jaume Bofill i l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB, en col·laboració amb ajuntaments com en aquest cas de Palamós. El programa Magnet aplega 33 centres educatius amb un total de 10.168 alumnes i 1.107 docents de 19 municipis de tot Catalunya.

Les institucions que hi participen són institucions capdavanteres en un camp de coneixement específic (ciència, tecnologia, art, comunicació audiovisual, etc.) que tenen un compromís educatiu amb la societat, i una gran capacitat de transferir innovació i coneixement. 

Per a més informació: https://twitter.com/IEVilaRoma

stats