Criatures 14/10/2021

Cinema i Acció

L’ús de la càmera com a eina metodològica de primer nivell

2 min
L'escola Sant Josep Oriol de Barcelona impulsa el projecte 'Cinema i acció'.

L’escola Sant Josep Oriol, situada al centre de Barcelona, a l’Eixample, és un centre d’educació infantil i primària que pertany a la Fundació d’Escoles Parroquials. Des de fa més de 12 anys treballen un projecte pedagògic Cinema i acció. El cap d’estudis d’escola Sant Josep Oriol en Jaume Martin ens ho explica:

"L’atzar sempre juga les seves cartes. Ara fa 12 anys, una mare de la nostra escola Sant Josep Oriol se’m va apropar i em va proposar perquè no feia una pel·lícula amb els nens i nenes de 6è de primària. Els mestres sempre tenim curiositat per la terra ignota i vaig pensar “Per què no?”

Vaig entrar a l’aula de 6è, vaig transmetre la proposta i, en menys de 20 minuts, ja tenia l’argument de la pel·lícula: la preparació d’una classe d’anglès per als més menuts, la filmació del procés i la seva execució a l’aula de P5.

Sense el seu entusiasme i el dels alumnes dels anys posteriors hagués estat impossible la fita principal de tot aquest projecte: l’ús de la càmera com a eina metodològica de primer nivell. I tota la resta d’efectes que s’han derivat des d’aleshores: la necessitat d’una formació crítica vers l’audiovisual i el menú que diàriament ofereixen televisions, youtubers i altres fonts on la nostra mainada es proveeix de informació i entreteniment, l’avantatge competencial del treball en equip, la necessària presa de decisions negociant un consens, etc.  

Però al marge de l’aspecte pedagògic, a l’escola ens preocupa un altre aspecte: el cinema com a cultura, la necessitat de mirar al món d’una altra manera, d’utilitzar la càmera com una altra eina per millorar el món, la necessitat de ser empàtic amb el món, acceptar les opinions diferents i saber que, on posin l’objectiu de la seva càmera, el pla que escullin, mostrarà el seu discurs, mostrarà el que pensen i senten.

Aquest és el seu poder com a ciutadans. I per fer-ne un bon ús, l’escola pot i ha de tenir el seu rellevant paper".

Dades pràctiques

  • Nom del centre: Sant Josep Oriol
  • Adreça: Villarroel, 85 
  • Correu electrònic: a8006052@xtec.cat
  • Telèfon de contacte: 934536268
  • Web: www.escolasantjoseporiol.org
  • Twitter: @santjoseporiol
  • Persona de referència: Jaume Martín Jordana


stats