Llibres per gestionar la frustració amb els nostres nens i nenes
Llibres per ajudar a treballar la tolerància
La poca tolerància a la frustració és una de les característiques més comunes entre els nens i nenes d’avui en dia. La sobreprotecció que exercim els pares sobre ells, la immediatesa en què complim les seves necessitats, la poca cultura de l’esforç que reben, l'autoexigència de molts pares que reflectim en els nens, la influència de les pantalles i la manca de paciència creixent en la nostra societat, fa que els més petits cada cop estiguin menys acostumats a no aconseguir el que volen.
La frustració és un sentiment desagradable, a ningú li agrada no aconseguir allò que vol, i si ets petit i no tens eines per gestionar-ho, encara més. Depenent del nen o nena la reacció a la frustració pot ser molt diversa, però hi ha casos en què pot derivar, fins i tot, en agressivitat i violència del petit cap al seu entorn i el patiment que això comporta. Per això és molt important ajudar als nens i nenes a gestionar la seva frustració perquè no sempre aconseguiran el que volen a la vida i cal que aprenguin a enfrontar-s’hi per poder ser més feliços ara que són petits i quan siguin més grans.
La literatura ens ajuda a treballar la frustració amb els nens i nenes. Hi ha contes meravellosos que, a través de diferents històries, ensenyen com enfrontar-se a situacions on els menuts no aconsegueixen el que volen i aprenen a conviure-hi. Avui volem compartir alguns títols molt útils per potenciar la tolerància en els nens i nenes i de passada també amb els adults. Espero que us ajudin molt! Bona lectura!
Susana Isern i Leire Salaberria
Editorial Nubeocho
En Mapatxe vol ser el primer en tot, i gairebé sempre ho aconsegueix. Però un dia arriba la Guineu al bosc… Una divertida aventura que ens ensenya que "ser el primer" no és el més important. L'excés de competitivitat por ser negatiu i fer patir als nens. Àlbum il·lustrat meravellós per treballar la competitivitat i la frustració amb els més petits. Un gran exemple per aquells nens competitius que només volen guanyar i destacar en tot, ser els primers, i que per això pateixen un gran estrès i frustració quan no ho aconsegueix. La societat que fomenta la competitivitat i els empeny a ser els primers i ha tenir objectius molt elevats. Aquest llibre els parla de la importància de les petites grans coses com l’amistat, més importants que guanyar. No ser el millor i no està preocupat sempre per ser el millor i el primer ens fa gaudir d’aquelles coses que són importants. Ens parla de la competitivitat mal entesa, del desig de ser el líder i anar per davant dels altres. Ser el primer o el millor, no implica ser feliç.
Susana Isern i Adolfo Serra.
Editorial Nubeocho
En sortir de classe hi ha un gran guirigall. És la festa d'aniversari d'un company, però hi ha algú a qui no han convidat. Descobrir que no t'han convidat a un aniversari pot ser motiu de tristesa. Com podem afrontar el fet de sentir-nos exclosos? Aquesta màgica història ens ajuda a entendre que no sempre podem tenir-ho tot i que, de vegades, no tenir-ho tot pot ser positiu. Quan els nens i nenes arriben a certa edat han de començar a gestionar les petites frustracions que comporten les relacions socials amb els amics. Una de les més habituals és quan un company o companya de classe no els convida a la seva festa d’aniversari. Aquest conte meravellós de la Susana Isern és un dels pocs contes que aborda aquest tema en concret tant i tant necessari. Perquè cal que ajudem els nostre nens a gestionar aquesta situació acompanyant-los i validant com se senten, intentant fer-los entendre que ells també prenen decisions durant el dia que poden excloure altres nens i que a vegades ser exclòs d’alguna cosa és una oportunitat per conèixer i fer altres coses que també els agradaran molt. I això és el que passa en aquest llibre, que el fet de no anar a la festa d’aniversari permet al protagonista conèixer dos amics nous amb els que viurà aventures extraordinàries.
Meritxell Martí i Xavier Salomó
Castellnou Edicions
En la història d'avui, el Toni i la Tina està passant una tarda divertida compartint jocs de taula. Però de sobte, sembla que la Tina ja no s'ho passa tan bé, les coses no li surten com ella voldria, porta unes quantes partides sense guanyar. Quan perd al dòmino, la Tina agafa una bona enrabiada, crida empipada i llança les fitxes enlaire. Al Toni no li ha agradat gens el que ha fet la seva amiga. Així no es pot jugar! A ell també li han passat les ganes de jugar. Decideix anar a llegir un llibre i resulta que és d'un gos a qui també li costa gestionar la seva frustració. Després de llegir el llibre, la Tina s'adona que el que ha fet no està bé i li demana perdó al seu amic. La Tina vol tornar a jugar, però el Toni té por del que pot passar si la Tina perd. Sort que se n'empesca una de bona perquè això no torni a passar... Se'n sortiran aquesta vegada? Un llibre meravellós per ensenyar als més menuts que no sempre es guanya, que el més divertit no és ser el primer o el millor, sinó jugar i divertir-se. Mitjançant històries divertides i quotidianes, la col·lecció Toni i Tina vol ajudar els nens i nenes a identificar les seves pròpies emocions, parlar-ne i afrontar-les. Una bona eina per a l'aprenentatge social i emocional dels més petits, que es complementa amb propostes per generar el diàleg, jocs i unes orientacions per a l'adult.
Ana–Luisa Ramírez i Carmen Ramírez
Ed. Diálogo
Segurament quan les coses no surten com voldríem, és perquè se’ns convida a fer nous descobriments. La vida no és sempre com voldríem que fos, ni tan sols com esperàvem. Així, el llibre fa un repàs de moltes situacions quotidianes que a vegades no acaben de sortir com voldríem: Desitgem un pastís, però la botiga està tancada; Desitgem anar a fer un bany, però ens posem malalts; Desitgem un regal i ens regalen una cosa que no ens fa gens d'il·lusió o no ens regalen res; Desitgem agradar a tothom i no ho aconseguim; Necessitem una abraçada, però no apareix ningú i ens trobem molt sols; Fem un gran esforç per aconseguir alguna cosa i en l'últim moment, succeeix quelcom inesperat i res surt com volíem; Voldríem que alguna cosa bona no s'acabés mai, però tot s'acaba i les coses canvien. A vegades algú es mor.... Un llibre meravellós que ens convida a pensar, a reflexionar i a parlar amb la canalla. I és que la vida és així: a vegades és plena d’alegria i d’il·lusions i d’altres de decepcions, tristesa i frustració. I és que, a vegades, per més que necessitem alguna cosa no ho podem aconseguir. La frustració és natural i s’ha d’acceptar i conviure amb ella. Hi ha situacions que no es poden evitar.
Louise L. Lay i Kristina Tracy
Ed. Jaguar
Un llibre pensat perquè els més grans puguin compartir-lo amb els més petits, i en definitiva que sigui una eina de cara a enfrontar-se als conflictes interns que se’ns proposen en el nostre dia a dia. Els teus pensaments fan la teva vida, aquest és el missatge que ens dona l’autora, que porta gairebé 30 anys ensenyant-lo. Ara l’ha adaptat als més menuts, perquè aprenguin i comprenguin la poderosa idea de que són ells qui han de tenir el control dels seus pensaments i de les seves paraules i ser ells qui controlin la seva vida. En les pàgines d’aquest conte trobaran la diferència entre els pensaments negatius i les afirmacions positives. Amb il·lustracions divertides i textos senzills amb exemples sobre tot allò que explica. Felicitat i confiança que els nens i nenes portaran amb ells la resta de la seva vida. Aquest llibre és molt útil, a més, per ensenyar als nens la importància de l’esforç, que aprenguin sobre les seves limitacions i les seves habilitats, la importància de la perseverança, l’autocontrol i la gestió emocional, que no són el centre del món ni sempre són el centre d’atenció i que cal aprendre a postergar la satisfacció i a saber esperar.
Peter H. Reynolds
Ed. Serres
En Ramón estima dibuixar. Sempre. Qualsevol cosa. On sigui. El dibuix el fa feliç. Però en un segon tot canvia. Un sola observació imprudent d’un germà gran, dona la volta als seus esbossos. Afortunadament per a en Ramón, la seva germana Marisol veu el món de manera diferent, i l’ajudarà a descobrir el seu art, l’art del gairebé. L’autor potencia la necessitat d’encendre la flama creativa amb cura. Prendre que el pensament creatiu del gairebé és més meravellós i veritable que un art que segueix les regles de la perfecció. Per despertar així en els nens i nenes la inspiració i les millors sensacions de benestar quan creen alguna cosa: una idea, un dibuix, etc. Un conte perquè els més petits no es desanimin davant de les mofes dels altres i perquè segueixin el seu camí i els seus somnis fent allò que els apassiona; perquè el més important no és ser el millor, sinó ser feliç. Un conte per a petits perfeccionistes.
Mark Pett i Gary Rubenstein
Ed. Picarona
La Beatriu Maisequivoca és una nena de nou anys que mai –ni una sola vegada!– no s’ha equivocat. Mai no oblida fer els deures de matemàtiques, mai no porta els mitjons desaparellats i sempre guanya el concurs de talents que cada any fan a la seva escola. De fet, la Beatriu té el rècord de perfecció del seu poble, on la coneixen com «la nena que mai s’equivoca». La vida de la Beatriu és ben tranquil·la, fins que passa allò que mai ningú no havia pensat que pogués passar: la nena s’equivoca... i davant de tothom! Un llibre meravellós per perdre la por al què diran, i abraçar la llibertat d’abandonar l’autoexigència. Amb unes il·lustracions molt dolces que suavitzen la culpa i el ridícul que sent la protagonista, i que reforcen com ho sap resoldre de manera natural. El perfeccionisme no ens deixa riure ni gaudir per por a equivocar-nos. Equivocar-nos forma part de la vida i de l’aprenentatge per refer-nos. Potser perdrà els seus admiradors, però se sentirà millor amb ella mateixa!