Els algoritmes

Internet ens llegeix el pensament? De vegades ho sembla… En realitat, internet no té el do de l’endevinació, només fa servir les matemàtiques. Els responsables que quan naveguem per les xarxes socials ens apareguin les persones o els continguts que ens interessen són els algoritmes. Avui t’expliquem què són i per què ens coneixen tan bé

Què és un algoritme?

Un algoritme és una llista de passos que cal seguir per realitzar una feina. Una recepta de cuina o les instruccions per muntar un moble d’Ikea són algoritmes. Tu mateix en fas servir cada dia a l’escola: el mètode que t’expliquen per resoldre una suma o una divisió és un algoritme.

Cargando
No hay anuncios

Què són els algoritmes informàtics?

Els ordinadors no poden pensar. Però gràcies a la intel·ligència artificial podem fer que actuïn de manera similar a com ho fem les persones. Un ordinador sense algoritmes no pot saber quines amistats noves ens poden interessar a Instagram, però si algú li dona bons algoritmes ho pot endevinar la majoria de vegades. 

Cargando
No hay anuncios

Com funcionen?

Segur que t’ha passat més d’una vegada. Et connectes a un canal de continguts digitals per veure una sèrie i te’n suggereixen algunes més, i totes et venen de gust. O estàs en una xarxa social i t’apareixen anuncis d’un producte que t’interessa molt. Això és perquè els algoritmes miren la nostra activitat anterior i en treuen conclusions. Si mires molts vídeos de futbol, és que t’interessa aquest esport i, per tant. t’ofereixen continguts relacionats amb això. També es fixen en allò que agrada als teus amics i t’ho mostren a tu. Són molt espavilats!

Cargando
No hay anuncios

En podem escapar?

Si tens activitat a internet, no. Els algoritmes rastregen la nostra activitat, el que veiem i quins amics tenim, i en treuen conclusions. Són com vampirs digitals que es nodreixen dels nostres moviments. L’única manera que no ens coneguin tant és no entrant a les xarxes.

Cargando
No hay anuncios

Per a què serveixen?

L’objectiu de les xarxes socials és tenir-t’hi enganxat tanta estona com sigui possible. Per això et van suggerint nous continguts al teu gust. A més, també hi guanyen els anunciants, perquè et fan arribar la publicitat de manera més directa. T’agrada anar amb bici? Doncs aquí tens un anunci de bicicletes. I tot seguit un de begudes isotòniques. I després un de roba esportiva… 

Cargando
No hay anuncios
Vocabulary

  • Computer: ordinador
  • Programming languages: llenguatges de programació
  • Mathematician: matemàtic o matemàtica
  • Write: escriure
  • World: món

Amb la col·laboració de Josep Domingo, catedràtic del departament d’enginyeria informàtica i matemàtiques (DEIM) de la URV i director de la Càtedra Unesco en Privadesa de Dades i del Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya (CYBERCAT)