Criatures 23/06/2012

35 anys de relats. Una radiografia històrica del català

Sònia Sánchez
2 min
35 anys de relats Una radiografia històrica del català

Cada cop que té un moment de tranquil·litat, Carla Agustí s'asseu davant de l'ordinador i escriu. Sobre la pantalla deixa anar reflexions, opinions, idees. "Les meves històries", diu ella. Li agraden les novel·les d'acció i aventures com les de Jordi Sierra i Fabra. Però ella no escriu relats d'acció, sinó més aviat pensaments, com els que va posar sobre el paper el 17 de març en una aula de la Universitat Politècnica de Girona. Aquell dia, congregats en diversos punts del territori, 1.839 alumnes de segon d'ESO de tot Catalunya, van escriure un relat en català per participar en la 35a edició del premi Coca-cola de relat breu, que organitza Cobega. La frase que se'ls va donar a tots, i que havia d'aparèixer al seu text, era "Si no fos per la lectura d'aquell llibre". "Ho vaig relacionar amb ser escriptora, amb algú que hagués escollit aquest ofici per algun llibre que l'havia inspirada", narra la Carla. El relat d'aquesta alumna de l'Escola Les Alzines de Girona -en reproduïm un extracte a la dreta- va rebre el primer premi del concurs Coca-cola 2012.

Un viatge a Berlín

En una cerimònia al Palau de la Generalitat el 15 de juny, amb la presència del president Artur Mas, es van entregar els guardons als 15 finalistes d'enguany. Els que van quedar per sota de la cinquena posició també es van emportar premi: una ruta de Romànic i aventura acompanyats d'un professor. Del 5è al 1r classificats se n'aniran de viatge a Berlín, també amb un professor. La guanyadora es va endur, a més, un ordinador i una impressora.

La Carla admet que només fa un any que ha adquirit l'hàbit d'escriure, però en fa molts que llegeix. "Des de ben petita em donaven un llibre i ja estava contenta", recorda. Té estranyament clar que de gran vol ser "notària". Una opció gens habitual entre les vocacions primerenques d'una adolescent i ella n'és conscient, però és una noia amb les idees clares. Sap també que no deixarà mai d'escriure "com a hobbie" , i de fet vol "publicar un llibre cada any".

Probablement ho farà, perquè, com assenyala el filòleg i membre del jurat dels premis Josep Moragues, més d'un dels guanyadors d'aquest concurs "ha arribat a destacar en el món de la cultura i de les lletres". Entre els guardonats en els 35 anys del premi de relats curts de Cobega hi ha un nom tan conegut com l'exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira, també membre del jurat.

Però més enllà de personalitats de prestigi vinculades al concurs, Moragues en destaca la implicació dels "professors de català, que han acollit amb entusiasme la iniciativa de Coca-cola".

Es tracta d'una iniciativa de promoció de la lectura i l'escriptura que des del 1977 ofereix, a més, "una radiografia interessantíssima" de l'evolució del coneixement del català i de la mentalitat dels adolescents catalans, com assenyala l'escriptor i jurat del premi Josep Maria Castellet. "Si es pogués fer una anàlisi literària i sociològica d'aquest material històric -conclou-, en sorgiria un document inèdit sobre el pensament, les vivències i l'ideari del nostre jovent".

stats