A.F.

Erasmus a la vista. Quin país triem?

On viuran durant el curs és una de les principals preocupacions dels estudiants

Què han de saber els estudiants que opten per fer un Erasmus? / GETTY Zoom

Aquest any el programa Erasmus compleix 30 anys. Dels 95 estudiants que van inaugurar aquest intercanvi universitari a Espanya el 1987, aquest curs 40.000 estudiants viatjaran del nostre país fora de les nostres fronteres. Les xifres de participants es mantenen malgrat les retallades pressupostàries que ha patit el programa de beques al llarg d'aquests anys amb motiu de la crisi. Segons dades del Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE), el 2011 s'hi van destinar 61,3 milions d'euros, i des de llavors i fins al present curs la dotació econòmica del programa s'ha reduït fins als 29 milions d'euros, motiu pel qual els estudiants analitzen en profunditat les condicions de cada destinació per treure'n tot el partit possible.

5.000.000

d'estudiants europeus s'han beneficiat del programa Erasmus en els 30 anys que fa que està actiu

La 'start-up' espanyola de lloguer residencial de mitjana i llarga durada, Spotahome –que ajuda milers d'estudiants a trobar allotjament durant el curs acadèmic en ciutats de tradició universitària com Brussel·les, Berlín, Dublín, Londres, Milà, París, Roma, Viena...– ha elaborat una breu guia en la qual revela els principals –i més desconeguts– aspectes que cal tenir en compte abans de mudar-se als països europeus amb més tradició universitària. El cost d'una hamburguesa, la mitjana de dies assolellats, la taxa d'ocupació juvenil o el preu del lloguer de l'habitatge són alguns dels indicadors que poden ajudar els joves estudiants a gaudir d'aquesta nova etapa que molts començaran en qüestió de setmanes.

El preu d'una hamburguesa com a indicador

Per fer-se a una idea del cost de vida del país de destinació poden recórrer a un curiós indicador anomenat Índex Big Mac, que reconeixeran fàcilment. Des de l'any 1986, la revista 'The Economist' elabora aquest rànquing, que mesura el poder adquisitiu entre països, i pren com a mesura el preu de la icònica hamburguesa de McDonalds. I és que el preu del Big Mac s'estableix d'acord amb l'economia local, retratant la divisa. 

Com a referència, el cost a Àustria és de 3,56 $; a Espanya, de 4,14 $; a França, de 4,29 $; a la Gran Bretanya, de 3,73 $, i a Bèlgica, de 4,14 $.

Més oportunitats d'ocupació per als joves

Un criteri intel·ligent a l'hora d'escollir destinació pot ser fixar-se en la taxa de desocupació juvenil, especialment si la beca es desenvolupa en l'últim any de carrera. Aprofitar el curs per adquirir experiència professional al país pot ser molt beneficiós a l'hora d'optar en el futur a llocs de treball en aquest mercat i, també, com a mitjà per consolidar un idioma des d'un punt de vista professional. Segons el portal de dades de mercat Statista, són els països del nord d'Europa com Alemanya (7%), Àustria (11%) o el Regne Unit (12%) els que presenten més oportunitats, ja que registren les taxes de desocupació més baixes per als menors de 25 anys.

Si s'aconsegueix feina al lloc de destinació, una cosa a tenir en compte és que els dies de vacances que corresponen varien molt segons el país. De fet Espanya, per darrere d'Àustria, és dels països europeus amb més dies lliures. Al Regne Unit, de fet, els treballadors gaudeixen de vuit dies menys de festa que a l'estat espanyol.

Variacions en el preu del lloguer

La renda d'un apartament estàndard de fins a dues habitacions al centre de la ciutat es mou en uns barems similars en tots els països europeus, amb una mitjana de 600 euros mensuals. L'excepció la trobem al Regne Unit, on aquest preu s'eleva fins als 1.036 €. Malgrat això, segons el padró d'espanyols residents a l'estranger (PERE), el Regne Unit va ser el país del món on van migrar més de 13 mil espanyols i el segon que va presentar un creixement més elevat d'immigrants espanyols (+13%) pel que fa al 2016.

Paraigua o ulleres de sol?

Que un es posi més trist en dies de pluja o més feliç i actiu quan surt el sol no és casualitat. La ciència ha comprovat que la climatologia té efecte directe en l'organisme, físicament i mentalment. De fet, hi ha una branca anomenada biometeorologia mèdica que estudia com els fenòmens meteorològics influeixen, més que en la salut física, en la salut mental. L'excés de pluja i l'escassetat d'hores de sol poden provocar que les connexions neuronals del cervell sofreixin alteracions. Per això, aquells que necessitin el sol per mantenir alt l'estat d'ànim poden decantar-se per una destinació com Itàlia, amb una mitjana similar a Espanya de 67 dies de pluja a l'any. Aquells que gaudeixin 'cantant sota la pluja', en canvi, poden optar per uns altres països com Irlanda (173 dies), el Regne Unit (139 dies) o Bèlgica (141 dies) per gaudir del seu any d'Erasmus.

De canyes per Europa

El fet de sortir de canyes és una icona del ritme de vida a Espanya, però pel que fa a consum per càpita, austríacs (105 litres/any), alemanys (105 litres/any) i irlandesos (97 litres/any) ens avancen en el rànquing. És important fer-se als costums socials de cada país, així que qui viatgi a Itàlia, França, el Regne Unit i Bèlgica ha de saber que el consum de cervesa serà més limitat que a Espanya, on de mitjana cada espanyol en consumeix 81 litres anuals.