DOCTORA SETCIÈNCIES

Fem una turbina d'aigua

1 min
Fem una turbina d’aigua

Material necessari:

Una ampolla d'aigua de plàstic d'1,5 L

Unes tisores o un cúter

Un llapis

Un cordill d'uns 45 cm

Amb les tisores o el cúter, talla l'ampolla més o menys per la meitat. Pots demanar ajuda a un adult. Agafa la part de baix de l'ampolla. Amb les tisores, fes un forat no gaire gran a 1 cm aproximadament de la base de l'ampolla.

Cal fer set forats més com aquest, tots al voltant de l'ampolla, procurant que la separació entre ells sigui sempre la mateixa. Per fer-ho més fàcil, fes passar un llapis pel primer forat fins que toqui l'altre extrem de l'ampolla. Allà hauràs de fer el segon forat.

Fes la resta d'orificis seguint el mateix procediment.

A la part superior, fes-hi dos forats més, també amb les tisores i el llapis.

Perquè la turbina giri haurem de fer un eix de gir. Talla un bocí de corda d'uns 30 cm i lliga'n un extrem a un dels forats de dalt de l'ampolla. Fes el mateix amb l'altre forat i un bocí de corda d'uns 15 cm. Lliga l'extrem de la corda curta a la corda llarga. Després, lliga la corda llarga al llapis.

Experimenta: per comprovar el funcionament de la turbina, posa l'ampolla sota el raig de l'aixeta, subjectant-la amb el llapis. Veuràs que, a mesura que l'ampolla s'omple, l'aigua surt amb més força pels forats i la turbina comença a girar en sentit contrari.

stats