Activitats amb nens 21/04/2021

Reggae per Xics presenta nou disc

'Quadern de bitàcola' arriba el dia de Sant Jordi

3 min
Reggae per Xics torna amb un nou disc

Coincidint amb el dia de Sant Jordi, Reggae per Xics presenta el seu cinquè disc, Quadern de bitàcola (Buenritmo, 2021), un nou projecte per al públic familiar de la banda The Penguins. Després de gairebé una dècada fent ballar petits i grans adaptant temes populars amb ritmes jamaicans, ara el grup consolida l’aposta engegada amb Ballant damunt la Lluna i incorpora més temes propis que mai: n’hi ha vuit, per només quatre cançons adaptades del repertori tradicional. D’aquesta manera, continuen construint un imaginari particular a partir de temes propis i alhora no deixen d’arranjar el cançoner tradicional amb ritmes jamaicans. En aquesta ocasió, una de les versions que inclou el treball és l’adaptació d’un tema del projecte Càntut, patrimoni musical de tradició oral.

Aquest és el primer disc de la banda en tres anys i el títol ja és tota una declaració d’intencions: un quadern de bitàcola, com si fos un diari on plasmar pensaments, inquietuds i experiències. Una nova aventura que arriba després d’un últim any complicat per a tothom: incertesa, inestabilitat, pèrdues i neguits han marcat els últims mesos i també ha estat així per a la banda. La música, però, ha fet un paper de catarsi col·lectiva, i en aquest any de canvis ha permès que el grup trobés la manera de transformar tristeses, dubtes i enyors en un grapat de cançons que permeten tornar-se a il·lusionar i que conformen el cinquè treball de Reggae per Xics.

Potser enduts per la necessitat de fer pinya en un moment complicat com el d’aquest any, The Penguins ha fet un disc més coral que mai, amb més participació de tots els membres a l’hora de compondre els temes. Enregistrat l’hivern del 2020, el resultat és un disc més madur, que proposa un viatge en vaixell travessant el mar amb la capitana i els seus nets. Un mar que també representa la immensitat desconeguda i per descobrir, com la vida mateixa, i un vaixell que també pot ser un espai on compartir i conviure amb un col·lectiu. A partir d’aquí la banda també planteja alguns temes amb reflexions sobre l’emergència climàtica, el valor de l’esforç o la reivindicació de la natura.

Un disc que és també un còmic

Quadern de bitàcola sortirà publicat aquest divendres en format CD i també en vinil. Estrenar per Sant Jordi ja s’ha convertit en una tradició per a Reggae per Xics, que no presenta només un disc, perquè Quadern de bitàcola és també un còmic i alhora un diari de navegació. De fet, la portada ja és un homenatge directe a Tintín, però a l’interior del disc hi trobem un còmic que és el quadern de bitàcola que dona nom al disc: les notes d’un diari de navegació del viatge travessant el mar que fan una àvia i els seus nets.

Una imatge promocional del nou disc de Reggae per Xics

El CD-còmic s'acompanya d’un recorregut visual per les cançons de l’àlbum a través d’il·lustracions que homenatgen personatges de l’imaginari de la infantesa dels membres de la banda, com Tintín i el capità Haddock, el capità Nemo de Juli Verne i el submarí Nautilus, Astèrix i Obèlix, o l’inesgotable Jacques Cousteau a bord del seu vaixell, el Calypso.

De gira amb un nou espectacle

Amb el nou disc, arriba també un nou espectacle amb nou músics dalt de l'escenari i una nova gira que arrencarà el 30 de maig a Cervera. Després d’haver estrenat espectacles a Barcelona i Girona, i de l’estrena absoluta de Ballant damunt la Lluna a Tarragona al 2018, en aquesta ocasió Reggae per Xics ha triat les terres de Lleida per engegar la maquinària d’un nou espectacle i una nova gira. A banda d’aquest concert, també es faran dos concerts més de presentació a les comarques de Girona i a Barcelona ciutat, a principis d’estiu.

Els concerts en directe són una de les característiques del segell Reggae per Xics, que atrapen el públic infantil des del primer moment i fan ballar tota la família. El nou espectacle és un viatge travessant el mar, una aventura on coneixeran animals, plantes i personatges molt especials, a més de descobrir què passa quan s’omple el mar de residus. La banda ha preparat un espectacle amb una escenografia especialment dissenyada per l’ocasió, on attrezzo, llums i so es conjuguen per fer créixer un xou que combina música i humor, alhora que convida a reflexionar a ritme de reggae, una fórmula que la banda fa una dècada que aplica amb èxit.

Abans de l’estrena del nou espectacle, Reggae per Xics encara té programats alguns concerts del final de gira de Ballant damunt la Lluna, molt esperats després d’un any amb poques actuacions en directe a causa de l’actual context de pandèmia. Una de les dates més destacades és la del 8 de maig al Monumental Club de Barcelona, amb més del 60% de les entrades venudes.

stats