Criatures 09/02/2019

Tinc un os trencat!

T’has trencat mai un os? Tothom pot patir una fractura, però, per sort, el nostre cos està preparat per curar-les de manera natural, i al cap de poc temps el dolor s’esvaeix. Avui t’expliquem per què se’ns trenquen els ossos i qui són i què fan els traumatòlegs

Cristina Serret
2 min
Tinc un os trencat!

Per què es trenquen, els ossos?

Els ossos estan fets de cèl·lules i de materials minerals. Es trenquen quan superen la seva capacitat de resistència. Per entendre-ho, imagina’t una branca: la pots doblegar, però arribarà un punt que es trencarà. Amb els ossos passa el mateix.

Com ho sabem, que tenim un os trencat?

Ens ho diu el traumatòleg, que és l’especialista que tracta les fractures òssies. El primer que farà és una exploració física. Si a més de trencar-se, l’os ha patit un desplaçament, la part fracturada estarà deformada. Tot seguit ens farà una radiografia, que és com una fotografia de l’os.

Totes les fractures són iguals?

No. Un os es pot trencar per un sol lloc o per diverses parts. Després, les fractures poden ser diferents. Per exemple, la fractura típica dels esquiadors és la de tíbia, mentre que una persona que aixequi l’avantbraç per defensar-se d’un cop es trencarà probablement el cúbit. En el primer cas, tindrem una fractura obliqua, en diagonal, i en el segon, una fractura transversa, perpendicular a l’eix de l’os.

Com es curen?

Els ossos trencats es curen amb el temps, perquè el nostre organisme té la supercapacitat de reparar-los per si sol. Si et trenques un os, segurament t’hi posaran un guix o te l’immobilitzaran per assegurar que es cura en la millor posició possible. Amb el guix, a més, s’evita que els fragments d’os trencat ens freguin i ens facin mal.

Vocabulary

Toe: dit del peu

Arm: braç

Vertebrae: vèrtebres

Forearm: avantbraç

Broken: trencat

Ulna: cúbit

Radius: radi

Amb la col·laboració del doctor Ignacio García Forcada, Cap del servei de Traumatologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona

stats