Què farem avui?

Una obra de teatre participativa o un espectacle de la Mercè: les propostes d'oci en família de Toni de la Torre

Què farem avui? Us proposem cinc plans culturals per a grans i petits

3 min
Concert de Dàmaris Gelabert

BarcelonaUna sèrie documental, una obra de teatre molt divertida, un concert de la Mercè i un videojoc per jugar en família, entre les propostes de la setmana.

1.
Yakari

Còmic en català per aprendre a escoltar la natura

criatures 24 setembre pag 9 Yakari

Amb els còmics de Yakari s'està produint a casa un fenomen que és impossible no observar amb delit: el meu fill gran, que té 7 anys i està aprenent a llegir, els llegeix a la seva germana petita, de 2 anys, que observa atentament. Tots dos asseguts gaudint de les aventures del petit indi sioux protagonista. De tant en tant, quan ell es cansa de llegir, li dono un cop de mà i li agafo el relleu. És fàcil veure per què els fascina a tots dos: és un còmic molt visual, on hi ha moltes escenes relacionades amb la natura que s'expliquen només amb imatges, que fan que els lectors connectin amb l'entorn de la mateixa manera que en Yakari, que té l'habilitat de parlar amb els animals. Això fa de Yakari una lectura més assequible a aquestes edats que altres referents del còmic francobelga. Actualment, l'edició en català de Norma ha arribat al volum 20 i ha sobrepassat l'edició que en el seu dia va fer-ne l'editorial Joventut. En els darrers números les històries han adquirit una maduresa que les fa molt interessants. Per exemple, a l'última aventura en Yakari s'enfada amb el seu poni i millor amic Fill del Tro i el conflicte és genuïnament intens. Una lectura molt especial, d'aquelles que passa de generació en generació.

2.
El misteri del teatre Regina

Obra de teatre participativa on resoldre un enigma plegats

criatures 24 setembre pag 9 Teatre

Quan en una obra de teatre en què es demana la participació del públic els nens aixequen la mà cridant com bojos per sortir vol dir que els han sabut engrescar molt bé. Els actors d'El misteri del Teatre Regina tenien feina per triar entre tots els candidats que volien sortir a l'escenari. L'objectiu: ajudar la companyia de teatre d'una obra fictícia a tirar endavant l'últim assaig. Tot sortia malament: el teló no s'obria, un focus queia del sostre, faltaven actors... Per sort, els nens del públic (i també algun progenitor resignat) ajudaven a arreglar-ho tot entre rialles del públic, provocades sobretot per la gràcia gestual del repartiment. Un misteri final que havíem de resoldre entre tots va ser la traca final d'una obra molt divertida i que, en última instància, parla sobre la importància de tractar bé els altres i ser respectuosos amb tothom.

3.
Splatoon 3

El videojoc multijugador més divertit de la Nintendo Switch

criatures 24 setembre pag 9 . Jocs Nintendo

No hi ha cap videojoc per a nens més frenètic i divertit que Splatoon, un videojoc de Nintendo que en el seu dia es va presentar com una alternativa familiar als jocs de disparar on els personatges ruixen grans quantitats de pintura de colors llampants. La tercera entrega, que acaba de sortir, ha portat a la perfecció la fórmula del joc original, que brilla especialment en el mode multijugador: dos equips de quatre jugadors s'enfronten intentant cobrir amb el seu color de pintura el màxim de terreny possible. El disseny dels escenaris, que permet buscar solucions creatives per desplaçar-se més de pressa; la varietat de maneres de pintar-ho tot, i una mecànica simple i efectiva són els punts forts de l'última entrega, que ha batut rècords al Japó, on ja és el videojoc que s'ha venut més de pressa de tots els temps. Recomanat a partir dels 9 anys, és una aposta clara per la diversió disponible per Nintendo Switch.

4.
Atenes, la gran ciutat de l'antiguitat

Una sèrie documental que ens descobreix mons perduts

criatures 24 setembre pag 9 . Atenes mons perduts

Si a casa teniu apassionats per la història, us recomano molt seure en família per mirar la sèrie documental Mons perduts, que està emetent actualment el canal 33 i que també podeu mirar, a demanda, a TV3.cat. No està dirigida específicament a la canalla, però és prou didàctica i entenedora per mirar-la amb els nens. Els primers episodis han estat fascinats, en particular el dedicat al període de més esplendor de l'antiga Atenes, on expliquen l'ambiciós projecte de Pèricles i la seva col·laboració amb l'escultor i amic Fídies, amb recreacions del Partenó, els Propileus i l'escultura Atenea Prómakhos, i arqueòlegs i historiadors que exposen els motius darrere de cada decisió en la transformació d'una ciutat que va esdevenir un model de l'antiguitat.

5.
Jazz en família

Un espectacle de Dàmaris Gelabert a les Festes de la Mercè

criatures 24 setembre pag 9 . jazz

A casa heu provat mai d'escoltar música jazz? Sabeu si als petits de la casa els agrada? L'edició d'aquest any de les Festes de la Mercè us proposen atrevir-vos a descobrir aquest gènere musical en família amb un espectacle que faran la Dàmaris Gelabert i els seus músics, dilluns vinent, al Moll de la Fusta. Hi interpretaran alguns dels seus temes més coneguts, en la seva versió jazzística, introduint conceptes com el ritme i la improvisació, i també temes del seu disc L'hora del jazz, unint l'esperit didàctic que ha caracteritzat els espectacles de la Dàmaris amb entreteniment familiar. La cita és a les 13 h. I si us agrada el jazz i us voleu deixar portar, el mateix dia i al mateix escenari hi haurà concerts de Sofia Ribeiro i Andrea Motis. Per passar-hi el dia!

stats