Criatures 17/03/2018

El canvi de pell

La setmana que ve encetem la primavera, i aviat et podràs tornar a posar la roba d’estiu. Pot passar que algunes peces de l’any passat ja no et vagin bé, perquè has crescut. Llavors necessitaràs una talla més gran. A les serps els passa una cosa semblant: quan creixen, han de canviar la pell que els recobreix el cos perquè els ha quedat petita. Avui t’expliquem com s’ho fan

Cristina Serret
1 min
El canvi de pell  Superheroes Academy Little Big Artist Clan

Com és la pell de les serps?

Les serps estan recobertes d’una capa protectora que és dura, seca i escamosa. És molt resistent perquè conté queratina, que és la mateixa substància que tenim a les ungles. Però és poc elàstica i no es regenera fàcilment.

Per què la canvien?

El canvi de pell es fa per créixer, però també quan la pell està feta malbé o hi ha ferides. Per això ho fan tant les serps joves com les adultes.

Com es fa, el canvi de pell?

El canvi de pell o muda és un procés lent, que pot durar més d’una setmana. Les serps deixen de menjar i els ulls se’ls posen d’un color blavós. Refreguen la part de la boca amb pedres o branques fins que fan un forat a la pell, i a poc a poc se’n van desprenent.

Com és la pell que perden?

Sol ser una sola peça, i queda girada del revés, com quan ens traiem els mitjons. Aquesta pell vella s’anomena camisa, i no és estrany trobar-ne als boscos o camins.

Canvien de pell moltes vegades?

Depèn de l’espècie i de l’edat de la serp. N’hi ha que ho fan un cop a l’any, i altres molt més sovint, sis o set vegades a l’any.

Vocabulary

parasites: paràsits

snakes: serps

to shed: mudar (la pell)

skin: pell

remove: treure’s

mammals: mamífers

to grow: créixer

stats