Oci a casa 15/04/2021

Quin llibre demanem per Sant Jordi? (i III)

Propostes per a joves lectors

4 min
Novetats de literatura infantil i juvenil
1.
Les paraules seran sempre lliures

Carme Forcadell i Laia Berloso • Editorial Montena

Les paraules seran sempre lliures

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell vol explicar a tots els nens i nenes de Catalunya com ha acabat condemnada a la presó. En aquest àlbum amb il·lustracions de gran format i plenes de colors, Forcadell defensa que "l'amor supera les proves més difícils". El llibre va sorgir a partir de l'experiència viscuda amb el seu net, que no entenia per què l'àvia estava tancada a la presó, i és un cant a la llibertat, ple de tendresa i esperança en el futur. Recomanat a partir de 7 anys.

2.
Un talp al meu jardí

Martí Gironell i Coaner Codina • Editorial Estrella Polar

Un tal al meu jardí

Un conte molt bonic que convida la canalla a viatjar sota terra per conèixer i cuidar el nostre entorn. El protagonista és en Felip, un talp que apareix al jardí de la casa de dos nens, en Quim i el seu germà Pep. No aconsegueix trobar el camí cap a casa seva perquè tots els forats tenien alguna trampa. En Felip està molt trist. El podran ajudar, els dos germans? Recomanat a partir de 3 anys. 

3.
Un món en un dia

Aida Rivas-Moreno, Gus Bas Planas i Glòria Vives Xiol • Pol·len Edicions

Un món en un dia

Una lectura molt recomanable. Què significa que un joc és per a nens? Per què es diu que plorar és de covards? Què passa amb el plaer i el cos? Què em passa quan em diuen maca? És possible tenir dues cases i ser una família? Una sèrie de contes que es basen en la mirada de gènere i l’acompanyament respectuós, tant en els processos vitals dels seus protagonistes com en el llenguatge que s’utilitza. Una porta oberta a la creativitat i la llibertat. Recomanat a partir de 5 anys. 

4.
Carbassa

Susana Peix i Carolina Luzón • Thule Ediciones

Carbassa

Un àlbum molt útil per parlar amb la canalla de la diferència i la diversitat. Ho fa a partir de la història d'un elefant que és diferent de la resta pel seu color carbassa. Unes il·lustracions molt boniques acompanyen la història d'un amor incondicional. I és que per molt dura que sigui la situació, per molt perill que suposi, una mare mai abandonarà la seva cria. Mai. Encara que vagi contra la llei dels elefants. Recomanat a partir de 6 anys. 

5.
Tami, el maquinista

Núria Parera i Dani Torrent • Babulinka Books

Tami, el maquinista

Aquest àlbum és una autèntica delícia. Ens presenta en Tami, el millor maquinista de la xarxa ferroviària fins que un dia el seu tren descarrila. Com canviarà això el seu destí? Un llibre que ens parla del dret que té tothom a sortir del rumb establert i trobar camins alternatius que permetin viure amb plenitud i convertir-se en una persona lliure que decideix el seu futur. Fantàstic! Recomanat a partir de 5 anys.

6.
Els dies de la setmana

Dàmaris Gelabert i Sebastià Serra • El Cep i la Nansa

Els dies de la setmana

Segon volum de la col·lecció al voltant de les cançons més populars de la cantant Dàmaris Gelabert. L'objectiu de la col·lecció és ampliar l'impacte pedagògic de les cançons i poder treballar el seu contingut didàctic. El llibre ajuda a crear hàbits i rutines i ens mostra valors educatius bàsics per acompanyar els infants en el seu desenvolupament personal, i disposa d'un apartat especial dirigit a les famílies que permet aprofundir en el tema central del conte, els dies de la setmana. Recomanat a partir de 5 anys.

7.
Els teus somnis

Sopa de Cabra i Maria Antònia Roig • Editorial Nanit

Els teus somnis

Una nova cançó contada, en aquest cas a partir del tema homònim dels Sopa de Cabra. És un conte infantil que vol acompanyar la canalla a l'hora d'anar a dormir i que convida a parlar dels somnis, dels conscients i dels inconscients, perquè tots són abraçables. Com és la porta que tanca els vostres somnis? Amb unes il·lustracions precioses i molt evocadores. Recomanat a partir de 4 anys.

8.
El polsim màgic

Jordi Cuixart i Oriol Malet • Editorial Comanegra

El polsim màgic

Jordi Cuixart publica un nou conte inspirat en els dibuixos de la Sala de Convivència, l'espai on des de fa més de tres anys fa els vis-a-vis un cop cada quinze dies amb la seva dona i els seus fills petits. Hi explica la història de la Iakun, que vivia a pagès, en un llogaret anomenat Eneka. A les nits, de camí cap a casa, es quedava embadalida mirant els estels. De gran la Iakun volia ser astronauta. Ho va aconseguir, i la seva història és una autèntica lliçó de vida. Recomanat a partir de 6 anys.

9.
No despertis mai un drac

Bianca Schulze i Samara Hardy • Editorial Cruïlla

No despertis mai un drac

Un àlbum molt xulo! Un llibre interactiu que parteix d'una primera idea: què passa quan la dragona sent soroll? I és que la dragona té un son molt fi i qualsevol cosa la desvetlla! Els petits lectors han d’anar amb compte i aprendre a no despertar-la… perquè no s'imaginen de què és capaç! Al llarg de les pàgines els lectos hauran d’interactuar amb els personatges del llibre per aconseguir que la dragona no es desperti… i al final, ells també s’adormiran! Un llibre ideal per llegir abans d’anar a dormir. Recomanat a partir de 3 anys.

10.
Un llibre

Emmanuelle Ponty • Zahorí Books

Un llibre

Un homenatge als llibres per als més petits de la casa. Amb un format molt original, tipus acordió, per a una experiència més divertida, explica l'enriquiment que experimentem quan ens deixem seduir per la lectura. Una meravellosa història sense paraules, accessible per als més petits, sobre el descobriment de la lectura i de tot el que comporta: un món de grisos i negres que, amb l’arribada d’un llibre, s’omplirà de color. Recomanat a partir de 2 anys.

11.
Perdut al museu

Luisa Vera • Combel Editorial

Perdut al museu

Un àlbum molt interessant que proposa fer una passejada per un museu d’art modern. El protagonista d’aquest llibre recorre les sales d’un museu imaginari en un homenatge a Matisse, Mondrian, Picasso, Delaunay, Monet, Van Gogh, Miró… En cada doble pàgina es desplega una solapa que conté un text breu i senzill sobre un moviment pictòric, i al dors s’hi pot trobar un joc de laberint inspirat en un dels artistes. Recomanat a partir de 5 anys.

12.
Etiquetes

Joan Turu • Bindi Books

Etiquetes

Un àlbum que aborda els estereotips i els prejudicis, i la tendència a etiquetar la gent. A la Neus li diuen que és una nena petita, mentidera, de pell blanca, campiona... li pengen cada dia un munt d'etiquetes. Algunes li agraden, d'altres la incomoden, però s'adona que totes s'hi queden per sempre i n'acaba ben farta, de tantes etiquetes! I és que la Neus només voldria... ser. Una reflexió molt necessària per compartir petits i grans. Recomanat a partir de 3 anys.

13.
Fes picar els anells

Jordi Casals i Merchán • Llibres del delicte

Fes picar els anells

Una novel·la d'aventures molt entretinguda. Explica la història de l’Eva, una noia de catorze anys que encara no s’ha adaptat a una nova vida a Figueres, la ciutat on s’ha traslladat amb el Jordi, el seu germà, i el pare, un enginyer amb problemes econòmics que juga a ser inventor. El pare acaba de crear uns anells teletransportadors que poden ser la solució als seus problemes econòmics, però també motiu de conflictes que posaran en perill les seves vides. Recomanat a partir de 13 anys.

En vols més?

Cada dia trobaràs noves propostes de literatura infantil i juvenil al nostre canal d'Instagram @criaturesarallegim

stats