Què farem avui?
Activitats amb nens 04/10/2022

5 propostes d'oci en família (per ara i per als pròxims mesos)

Què farem avui? El crític Toni de la Torre ens proposa plans culturals per a grans i petits

3 min
criatures dia 8 octubre Pag. 9 . de la Torre . Festival sostenibilitat

BarcelonaUn espectacle amb baldufes voladores, una pel·lícula sobre una nena tímida i un festival per educar en la sostenibilitat, entre les propostes de la setmana.

1.
Poi

Baldufes voladores que us deixaran bocabadats

criatures 8 octubre . pag. 9 de la Torre: POI

Quan apareix a l’escenari un individu excèntric lligat amb una corda, com si ell mateix fos una baldufa, ja queda clar que aquest no serà un espectacle convencional. I no ho és: Poi, de la companyia D’es Tro, ens va tenir a tots meravellats amb un espectacle hilarant que dirigeix un personatge peculiar amb una habilitat increïble amb les baldufes. En té de tots els tipus i de totes les mides (inclosa una de gegantina) i les fa rodolar a través de cordes i taulons, les enfila dalt de les branques d’un arbre, les fa girar passant per sobre el públic i les fa ressonar perquè les escoltem. És el so del joc, de la infantesa i de les rialles. Perquè entre proesa i proesa, aquest personatge es guanya la simpatia de tothom jugant amb el públic. Dit d’una altra manera: els fa ballar, també, al seu voltant, i participar d’un espectacle divertit però també transcendental, que fusiona l’art del circ i les arrels de la cultura mediterrània i que entusiasma tant la canalla com els adults. El dissabte 8 d'octubre a les 18 h el podreu veure a l’Ateneu de Nou Barris de Barcelona, però hi ha més funcions programades aquesta tardor. Seguiu-li la pista i no us el perdeu!

2.
L'illa dels ocells

Una pel·lícula sobre el viatge iniciàtic d’una nena tímida

criatures dia 8 octubre Pag. 9 . de la Torre. l'Illa ( dibuix)

Els ocells volen per la pantalla com si fossin esbossos en moviment, hipnòtics. Però el que realment capta l’atenció dels nens de la sala són els silencis a través dels quals es basteix la història de la protagonista, una nena tímida, aficionada a l’ornitologia, que passa desapercebuda entre els seus companys de classe, més cridaners. És la protagonista de la pel·lícula L’illa dels ocells, resultat d’una manera d’entendre el cinema dirigit als infants (tranquil, sensible, naturalista) que, com li passa a la seva heroïna, sovint queda tapat per altres tipus de cinema més sorollosos. En aquest film no passen deu coses a l’hora. En passa una: el viatge d’aquesta nena que comença intentant retornar un llibre a la biblioteca i acaba en una illa plena d’ocells. La pel·lícula, recomanada a partir de 6 anys, es preestrena aquest dissabte i diumenge a la Filmoteca de Catalunya. I la sessió de dissabte, a més, inclou un taller amb la seva directora, Charlie Belin, per fer màscares en forma d’ocell.

3.
Festival FES

Un festival per aprendre a construir un món més sostenible

criatures dia 8 octubre Pag. 9 . de la Torre. Festival sostenibilitat 2

Cuidar molt millor el planeta és, per sort, una preocupació creixent entre la canalla d'avui. Per això segur que s'ho passaran molt bé al Festival per l'Educació en la Sostenibilitat, que enguany dedica un dia específic, aquest dissabte 8 d'octubre, al públic familiar. A través de diverses propostes lúdiques, en què destaca un espectacle de La Tresca i La Verdesca, l'obra de teatre La Filomena se'n va al mercat i diversos tallers que parlen als nens de qüestions com la gestió de l'aigua o l'agricultura ecològica, el festival anima a reflexionar sobre la importància de crear una societat sostenible. Al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, situat a l'Espluga de Francolí.

4.
Tholos

Un joc de taula que ens converteix en constructors d’un temple

criatures 8 octubre . pag 9 . de la Torre : joc Tholos

Quan hi jugo amb el meu fill noto que em mira de reüll, i jo també a ell. Perquè la clau del joc de taula Tholos és no perdre de vista què fa el teu contrincant. Tots dos som constructors d’un temple, el tolos de Delfos, que aquest joc de taula reprodueix a petita escala. Té una estructura circular amb diverses columnes dòriques i el nostre objectiu és construir-lo utilitzant blocs de pedra i fer-ho, a més, aconseguint que els blocs del nostre color siguin majoria en totes les columnes possibles. Aquesta idea tan simple té molta profunditat per la varietat de moviments que permet el joc: canviar pedres de lloc, retornar-les a la pedrera, robar-ne al contrincant, etc. L’atzar no té cap paper en la mecànica, tal com correspon a un joc d’estratègia pur, de manera que cal pensar molt per guanyar. Està recomanat a partir dels 9 anys i és garantia de duels familiars emocionants inspirats en la Grècia clàssica.

5.
Vine a cantar... The Beatles

Un taller per posar-nos en la pell del quartet de Liverpool

criatures dia 8 octubre Pag.9. de la Torre . Beatles

A casa ja tenim entrades per anar al taller de The Beatles! Segurament serà un dels espectacles més buscats de la programació familiar de L'Auditori d'aquesta temporada, així que ens hem afanyat a aconseguir-les (amb molta antelació, ja que serà el 12 de març del 2023). Però és que la proposta és molt llaminera: fer de membres dels Beatles assajant les cançons amb músics professionals que faran el paper dels diferents integrants del grup britànic i l'ajuda d'una directora de cor. I després, presentar-se davant del públic i cantar en un concert. Aquí ja en tinc un parell que han començat a assajar i alguna cosa em diu que en els pròxims mesos escoltarem els Beatles a tota hora. Podeu dir que m'ho he buscat, sí, però són els Beatles: no me'n penedeixo gens!

stats