Criatures 26/09/2015

Tornada a l’escola... amb una motxilla plena d’aplis!

La plataforma Toolbox ofereix als professors noves col·leccions d’aplicacions per treballar a l’aula. Vols ajuda? Remena aquesta eina!

Bernat Vilaró
4 min
Tornada a l’escola... Amb una motxilla plena d’aplis!

Amb la tornada a l’escola tornen també les abraçades dels companys després de tres mesos sense veure’s, els comentaris sobre si els separaran de classe o no i els desitjos de tenir un professor o un altre. “¿Tu t’has comprat el compàs que demanaven a la carta?”, “Em falten fulls quadriculats, ¿me’n podràs deixar?”... van ser algunes de les converses del primer dia. Aquest curs, a més, ha començat amb uns alumnes més habituats a les noves tecnologies, també les educatives. Per ordenar tota l’oferta d’aplis disponibles, el professorat pot utilitzar la plataforma Toolbox. Es tracta d’un aparador d’aplicacions mòbils que va posar en marxa el programa mSchools a finals del curs passat.

Gràcies a les avaluacions de docents d’arreu de Catalunya -que han aplicat criteris educatius i d’adequació curricular-, Toolbox ja és una eina molt útil perquè els professors trobin de seguida la millor aplicació per utilitzar a l’aula, també gràcies a les col·leccions en què s’ordena la plataforma, per classificar-ne els continguts.

Banc de recursos

Toolbox aglutina aplis educatives que ja s’han testat i s’ha demostrat que són útils per al dia a dia a classe, i que els docents ja han utilitzat a l’aula, de manera que ajuda sobretot en la pràctica dels professors i millora els processos d’aprenentatge. A més, durant aquest nou curs la plataforma afegirà noves funcionalitats i més continguts associats a l’ús de les aplis i la tecnologia a les aules. L’eina es pot consultar a www.toolbox.mobileworldcapital.com, i aquest mes es presenta com una plataforma que pot ser molt útil per als docents. I és que és una bona eina perquè els professors que encara no han treballat amb aquestes aplis ho comencin a fer i aprenguin com utilitzar-les.

Una de les persones que ja han provat Toolbox i n’han avaluat algunes aplicacions és Sandra Gay, que va testar l’eina com a prova pilot mentre treballava a l’escola Montbui (Caldes de Montbui). Ara treballa al Centre de Recursos Pedagògics de Pineda de Mar, i explica que vol donar a conèixer Toolbox a companys de diversos centres. Va començar a fer servir la plataforma durant el tercer trimestre del curs passat, i defineix Toolbox com “un banc de recursos amb aplicacions de qualitat”.

I és que amb aquesta eina també es pot trobar l’apli desitjada gràcies a l’agrupació que se’n fa per col·leccions. D’aquesta manera es tria l’aplicació que es necessita segons diversos criteris, per exemple a partir del sistema operatiu, del nivell educatiu o de la matèria des d’on es vol treballar l’aplicació. També es poden trobar a partir d’etiquetes tan curioses i diverses com ara aplicacions per aprendre a explicar història, sobre realitat augmentada, sobre astronomia, sobre edició d’imatge, d’altres que ajuden a afrontar els primers dies de la tornada a l’escola o bé aplis més entretingudes per trencar-se el cap amb enigmes i problemes matemàtics.

Per a totes les edats

Gay afegeix que “Toolbox t’estalvia molt temps perquè ja no cal entrar a internet i buscar les que vagin bé per a un curs concret, sinó que l’eina ja t’ho busca automàticament”, gràcies al criteri de la qualitat i a l’ordre per carpetes temàtiques, en funció de diferents filtres que es poden seleccionar. Les aplicacions que ara ofereix Toolbox tenen una “funcionalitat elevada”. Al centre de Caldes de Montbui l’any passat Gay ja va utilitzar Toolbox en diferents nivells, des d’educació especial a infantil -amb tauletes per treballar continguts motrius- fins a educació superior -amb aplis de realitat augmentada-. “La plataforma simplifica la feina dels mestres, categoritza i mostra les valoracions d’altres docents sobre les aplicacions educatives”, destaca. A més, Gay apunta que, tot i que Toolbox és una eina feta per i per a docents, també pot ser ben útil per a pares i estudiants.

D’altra banda, mSchools, la iniciativa impulsada per la Fundació Mobile World Capital Barcelona, el departament d’Ensenyament i la GSMA, que promou el treball a l’aula amb tecnologia mòbil, ha inclòs a Toolbox una col·lecció especial pròpia amb les aplicacions de Mobilitzem la informàtica - l’assignatura de desenvolupament i creació d’aplis- que s’hagin publicat en algun mercat.

Per triar i remenar

La plataforma Toolbox ja inclou més de 400 aplicacions diferents, entre les quals n’hi ha per aprendre a utilitzar l’apli Prezi, el Pinterest o el FaceQ, una altra desenvolupada per la NASA i una apli per aprendre les característiques del cos humà en 3D. Toolbox també inclou jocs educatius per aprendre a programar, com ara el Run Marco!, d’altres que combinen el càlcul amb l’estratègia, com el Tower Math o el CalQ, jocs lingüístics o el clàssic Tangram. També hi ha aplicacions oficials de museus -com la del Macba-, una audioguia del Tricentenari de Barcelona 1714, instruccions per plantar un hort i per menjar sa, traductors i diccionaris, i fins i tot una apli de primers auxilis.

Entre les més valorades, amb més d’un 9, n’hi ha una per aprendre anglès mitjançant una galeria de vídeos, una aplicació que permet apuntar notes, un gestor de qüestionaris, un quadern de notes per a professors, una de jocs matemàtics, un editor per modular figures en 3D i un joc de programació que utilitza la mecànica lúdica.

stats