Criatures 12/04/2014

Taxis amb valor afegit

L’IMT (AMB) i l’Hospital Sant Joan de Déu ofereixen desplaçaments gratuïts per a famílies vulnerables que tenen un fill malalt

Gemma Castanyer
3 min

L’Adam, de vuit mesos, somriu quan veu l’Àngel al costat del seu cotxe groc i negre: “El reconeix!”, diu el pare, el Samir Ajdid. Fa sis mesos que cada dimarts aquest taxista de Barcelona acompanya la família a l’Hospital Maternoinfantil de Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), on l’Adam rep tractament: “Els vaig a buscar a casa seva, a Sant Boi de Llobregat, a dos quarts de tres, puntual. Els duc a l’hospital i espero fins que surtin de la visita per tornar-los cap a casa. A mi em suposa molt poc esforç i per a ells representa una ajuda important”, explica.

Taxista des del 2013, l’Àngel Turrillo és el promotor de la iniciativa On t’acompanyo?, que pretén facilitar la vida d’aquelles famílies amb un fill malalt a càrrec a les quals, per la seva situació de vulnerabilitat, els és difícil accedir al centre: “Tot va sorgir el juliol passat, coincidint amb el dia del meu aniversari. En un dels trajectes vaig acompanyar a l’hospital una família extremenya que tenien el fill malalt de càncer. En el moment de pagar vaig dir-li a la mare que aquell dia el taxi era gratuït i no li vaig cobrar el servei. Aquella història em va fer reflexionar i va ser aleshores quan vaig decidir dedicar el meu dia de festa a fer trajectes gratuïts per a les famílies més necessitades”, recorda.

Per materialitzar aquella idea l’Àngel es va posar en contacte amb l’àrea de voluntaris Amics de Sant Joan de Déu, que va acceptar el projecte i hi va donar forma: “Aquí hem aconseguit unir el Servei de Treball Social de l’hospital, l’àrea de voluntaris i el sector del taxi”, explica el David Nadal, cap del Servei de Treball Social de Sant Joan de Déu. “Són els professionals sanitaris els que detecten els possibles usuaris d’aquest servei. Després nosaltres valorem cada cas en particular i establim un criteri de prioritats. Es tracta de famílies amb pocs recursos econòmics, amb escassa xarxa social, amb combinacions de transport públic dificultoses i que en cap cas poden venir amb transport privat o pagar-se un taxi”, diu el David. “L’objectiu és assegurar l’assistència a les visites i als tractaments i, alhora, humanitzar el centre hospitalari”, afegeix.

Més voluntaris

Des que al novembre es va engegar la iniciativa són quatre els taxistes que s’han ofert voluntaris per al servei, però l’objectiu és que el nombre s’ampliï en un futur: “Tots quatre tenen festa els dimarts, per això necessitem més taxistes voluntaris que ens permetin ampliar sinergies i recorreguts”, explica el David. De moment l’equip de taxistes ofereix tres serveis permanents (setmanals) des de l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi i Sant Vicenç dels Horts als serveis de l’àrea de rehabilitació pediàtrica; i dos serveis esporàdics, des de Barcelona i Castelldefels, per als serveis d’oncologia i pediatria respectivament.

Des de l’Institut Metropolità del Taxi (IMT), que depèn de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), l’encarregada de planificar la mobilitat metropolitana, el seu gerent, Eduard Ràmia, només té bones paraules per a aquest tipus de projectes: “Quan em van explicar la iniciativa no vam dubtar ni un moment a oferir tot el nostre suport. Per això hem donat l’autorització pertinent perquè puguin fer aquesta acció solidària en el seu dia de festa i en el marc reglamentari del servei del taxi”, apunta.

Un adhesiu cridaner

Els taxis que fan trajectes voluntaris van identificats amb l’adhesiu On t’acompanyo? : “A més de donar una imatge en positiu del sector del taxi, la iniciativa és l’esquer perquè més hospitals, centres de salut i taxistes s’acullin al projecte. A l’IMT hi ha registrades 10.523 llicències que circulen pels 36 municipis de l’àrea metropolitana. Encara hi ha molta feina a fer!”

stats