Fora de classe

Recollint porqueria

Sortir al pati amb els teus alumnes per netejar el terra pot ser molt educatiu. Agradable, sincerament, no. A ningú li agrada haver de repartir bosses d’escombraries i posar-se guants per recollir porqueria, però de fer-ho se’n poden aprendre moltes coses. D’un mateix i dels altres. Particularment, a mi no em costa gens arremangar-me i donar exemple, sobretot si no és una activitat que els faci especial il·lusió.

El sistema de recollir brossa és rotatiu i ens toca de tant en tant aprofitant l’hora de tutoria. Quan dic que és una experiència educativa és perquè els meus alumnes reaccionen amb total transparència i a partir d’aquí es poden aplaudir o corregir conductes. N’hi ha alguns que no discuteixen mai les ordres. Si toca fer això, es fa i punt. D’altres s’hi neguen en rodó i consideren que fer-los netejar és indigne i inacceptable. Els que hi posen més pegues es refermen en el fet que no tenen per què recollir la porqueria dels altres. Llavors em pregunto, ¿qui carai deixa anar tantes coses per terra? Perquè la veritat és que n’estava ple.

En poc més de vint minuts vam omplir unes quantes bosses amb paper d’alumini, trossos d’entrepans, brics, llaunes, peles de mandarina, paquets buits de tabac, alguns filtres i fins i tot un colom mort. En realitat, si tots els alumnes fossin prou responsables de no llençar res a terra aquesta activitat ens la podríem estalviar. Però, per molt que en fem campanya, el pati mai està com caldria. La manca d’hàbits és evident, però també la cultura, i això ja deu venir de casa, de pensar que la merda l’han de recollir els altres. Però sempre arriba un dia que et toca a tu.

Una de les coses que més m’empipen és la seva convicció que no podrem canviar mai segons quins vicis. De la mateixa manera que creuen que sempre hi haurà algú que llençarà porqueria a terra, també són molt poc exigents en altres temes. Per exemple, quan comentem l’actualitat i sorgeix el tema de la corrupció d’alguns polítics, em decep que diguin que si poguessin ells també ho farien. Estan justificant que la corrupció sigui perpètua, com la porqueria del terra, i que no la solucionarem mai. És evident que si no els fem canviar de mentalitat, alguns esforços i discursos seran només per als convençuts.