Criatures 21/07/2012

Preparats per a l'emergència

Trinitat Gilbert
2 min
Preparats per a l'emergència

Isaac González és socorrista i llicenciat en educació física. Fa classes de socorrisme a l'escola de pares de Leonarmi (www.lenoarmi.com) i és pare de tres criatures. Fa teoria i, una vegada, va haver de presenciar una pràctica.

Una de les seves filles bessones, la Carlota, tenia bronquiolitis. Era molt petita, tan sols tenia 2 mesos, però de camí a l'hospital, al cotxe, es van adonar que s'ofegava. "La meva dona li va fer un boca a boca mentre jo conduïa; li va salvar la vida", explica.

De tot plegat ja han passat 9 mesos, però l'ensurt no l'obliden. La Carlota està de meravella, com el seu germà bessó, el Mauro, i el seu germà gran, el Ferran, de 7 anys. Com a pare, l'Isaac considera molt important conèixer les nocions bàsiques del socorrisme. Ell mateix en pot posar un exemple personal.

Com a socorrista repeteix unes normes bàsiques. La primera: no perdeu de vista la criatura. La segona: si aneu a la piscina o a la platja, compteu amb mesures de protecció suficients, com cinturons de protecció. En el cas que hi hagi una piscina a prop i no vulgueu que es banyin, una bona tanca és una solució. "Ara també recomano les alarmes de polsera". Quan la polsera toca l'aigua, salta una alarma que fa un so tan estrident com l'alarma d'un cotxe.

Més normes. Abans d'actuar cal saber què ha passat exactament. Si no respira, practiqueu un boca a boca. Si no té pols, feu-li un massatge cardíac. "Tot això ho ensenyo al curs amb un nino, i el curs dura 1 hora".

L'Isaac assegura que de vegades en els primers auxilis no cal fer res, perquè "si hi intervenim podem complicar-ho". N'hi ha prou "parlant amb la persona mentre es truca als serveis d'urgència". Una altra cosa són les ferides. Si n'hi ha, "cal netejar-les amb aigua i sabó i una gasa". Res de cotó fluix, continua explicant el socorrista: "El cotó fluix ha d'estar fora de la farmaciola; reserveu-lo per fer treballs manuals i prou, perquè és perillós en una ferida, hi pot deixar rastres".

Per la seva banda, el vocal de la Societat Catalana de Pediatria (www.scpediatria.cat), Álvaro Díaz, confirma que a l'estiu els incidents més freqüents són les insolacions, les picades de mosquits i els ensurts a la piscina i a la platja per "quasi ofegaments".

"També ens trobem, cada vegada més, amb intoxicacions alimentàries", que provoquen diarrees, i amb deshidratacions, perquè "les criatures fan un desgast físic i no beuen aigua". La recomanació que fa la mateixa Societat Catalana de Pediatria és extremar les mesures de precaució, "i no deixar mai la criatura sola enlloc".

Farmaciola bàsica

Segons el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona a la farmaciola de casa hi ha d'haver: tiretes, gases estèrils per netejar les ferides (després d'haver-hi aplicat força aigua i sabó), solució antisèptica (alcohol o povidona iodada -atenció: cal limitar-ne l'ús en els més petits, sobretot nounats-), analgèsics i antipirètics habituals, termòmetre, sèrum oral per hidratació en cas de diarrees, cremes per abans i després del sol, unes pinces -"que poden ser útils per treure alguna petita estella"- i els medicaments que prengui l'infant.

stats