Criatures 14/04/2012

L'aire nostre de cada dia

Les criatures estan exposades involuntàriament a la contaminació. A la ciutat, el trànsit és la principal font d'emissió de contaminants. Dins de casa, el tabac, els aparells del gas i les pintures també ho són. Barcelona i altres ciutats de l'Estat són les zones urbanes més contaminades de l'Europa Occidental. L'entorn mediambiental afecta directament la salut dels infants

Trinitat Gilbert
3 min
L'aire nostre  De cada dia

La Maria tenia otitis dia sí i dia també. La Inés estava neguitosa cada dos per tres, "herència familiar", diu el pare de les dues nenes, Ian Kelly. Des de fa un any, les dues germanes passen els dissabtes a la Casa de l'Aire, al Montseny, on fan les classes del projecte Respiro, organitzades per la Fundació Roger Torné. Des de llavors, la Maria ha deixat enrere les otitis i la Inés ha après a controlar el seu estat d'ànim gràcies a les classes de ioga i a haver après a respirar bé.

La Fundació Roger Torné es va fundar el 1984 amb l'objectiu de protegir la infància. "A mesura que han anat passant els anys, hem observat que els infants estan desprotegits davant del medi ambient", explica la directora general, Soledad Román, i per això justament enfoquen tots els esforços a conscienciar les famílies. "Un 30% de les malalties podrien prevenir-se amb unes conductes saludables", alerta la Soledad. I les famílies són les responsables d'aquest tipus d'educació. Si les criatures aprenen bons hàbits des de petits, els mantindran tota la vida.

Eva Guillamet i Daniel Venteo són els pares del Gabriel, de 4 anys, i de la Jana, de 2 anys. Viuen a Barcelona, a tocar de la Diagonal, on cada dia passen milers de cotxes. "Sí, estem envoltats de la contaminació del trànsit rodat", diu l'Eva, però casa seva és un refugi mediambiental. Per començar, les parets són grans finestrals, que és una manera d'estar més en contacte amb el clima. A més, tots els llums que gasten són leds de baix consum. I el reciclatge és sagrat. Les criatures saben perfectament què han de tirar a cada un dels contenidors de colors diferents, i ja ho ordenen a casa per fer-ho correctament. De fet, un dels jocs preferits del Gabriel és el camió de reciclatge, que és com l'ha batejat ell mateix.

Els parcs que visiten amb les criatures són petits oasis verds enmig de la ciutat. "El Parc del Centre del Poblenou, construït per Jean Nouvel, està protegit del carrer visualment i acústicament". Al parc hi ha un espai de gespa per jugar i, fins i tot, per celebrar festes d'aniversari. És el que més freqüenten entre setmana, perquè els caps de setmana i els dies de festa marxen a la muntanya a fer excursions. "Som uns enamorats de la natura", diuen.

L'Eva i el Daniel elogien les llars d'infants de Groenlàndia, on els infants fan les migdiades a l'exterior. "Segur que no s'encomanen mocs ni els mil i un virus que agafen tot sovint aquí perquè hi ha tendència a tenir-los tancats, a no treure'ls al sorral a jugar malgrat el mal temps que hi pugui fer", diuen.

Aire menys pur

Per la seva banda, el metge especialitzat en medicina natural Miquel Pros assegura que en els últims 15 anys els problemes respiratoris de les criatures han augmentat, fins al punt que "està a punt d'acostar-se a una pandèmia". Patologies com bronquitis, bronquiolitis, asma, constipats eterns i otitis són el pa de cada dia a la seva consulta, "conseqüència dels nivells de contaminació amb què vivim".

El doctor Pros recorda que als anys 70, des del Tibidabo, si es mirava en direcció a Barcelona es veia, flotant, com una capa entre grisa i negra, producte de la contaminació ambiental. Ara ja no es veu, però, curiosament, la "pol·lució és pitjor". Per què? "Perquè l'aparició dels motors de gasoil l'han incrementat. Tot plegat ha fet augmentar clarament les patologies respiratòries entre els infants i els adults", afirma rotundament el doctor Pros.

Les consultes més habituals que rep el doctor Miquel Pros són per culpa dels mocs, que poden ser l'avantsala de moltes altres patologies respiratòries, per això és important fer net. El mètode del doctor Pros és aplicar-hi aigua de mar, que "té accions terapèutiques, antiinflamatòries, antibiòtiques, immunoestimulants i, sobretot, mucolítiques, perquè els desfà", explica el doctor.

Com s'aplica l'aigua de mar? "Derivo les criatures al balneari respiratori amb aigua de mar de Barcelona o Sant Cugat del Vallès". És un balneari de dia, en el qual els pacients no fan estades nocturnes, i que disposa d'aparells que apliquen l'aigua de mar de diferents maneres: freda, calenda, a doll, vapor. "Si la criatura té otitis, el tractament serà amb vapor d'aigua de mar. Si hi ha bronquiolitis o bronquitis, el tractament serà vapor a la boca, que el podrem posar amb una pipeta o amb una mascareta, per aconseguir una vaporització més fina. Si té una faringitis, la millor solució serà una dutxa faríngia amb aigua de mar, de manera que l'aigua sortirà disparada al coll". Els balnearis amb aigua de mar de Barcelona i de Sant Cugat del Vallès del doctor Pros són un pas més del tractament que ell aplica quan rep la visita d'un nen amb el nas ple de mocs. "Els altres passos són rectificar els hàbits alimentaris per eliminar la llet de vaca, la brioixeria industrial i per introduir-hi fruites i verdures", conclou.

stats