12/05/2012

L'Espluga, gran camp d'aprenentatge

1 min

Ja he deixat constància en aquesta columna de la meva admiració per la república pedagògica de la Conca , que té el seu cor entusiasta al Centre de Recursos Pedagògics de Montblanc. Vull ara fer esment d'un poble que s'ha convertit en un gran camp d'aprenentatge, l'Espluga de Francolí, i de les seves propostes pedagògiques.

La primera és La cova . No és cap casualitat que Espluga derivi del terme llatí spelunca , que significa cova . N'hi ha moltes pels voltants del municipi, però la més notable és la de la Font Major, que recull el curs subterrani del riu Francolí. Ens garanteix un recorregut didàctic pel seu poblament cavernari, des del neolític antic fins als temps dels ibers, que deixa bocabadats els nens i els adults. És un model a imitar per altres pobles amb importants recursos culturals. El muntatge audiovisual és, senzillament, encisador. Per a les visites escolars hi ha guies i dossiers didàctics i en una cova propera, la cova Castell, els alumnes poden desenvolupar diferents activitats didàctiques que complementen la visita.

La segona possibilitat és el Museu de la Vida Rural, una iniciativa de la Fundació Lluís Carulla que es fa imprescindible per entendre l'expressió viure a pagès . La tercera, que complementa perfectament l'anterior, és la Fassina Balanyà, el museu d'una antiga fàbrica d'aiguardent que ofereix informació d'un gran interès per entendre l'origen de la industrialització de Catalunya. Per concloure vull felicitar l'alcalde, David Rovira, que ha entès perfectament que el turisme didàctic no és incompatible amb l'exigència científica.

stats