Criatures 01/09/2012

Fora modes. Una motxilla més pràctica

Ainhoa Boix
3 min
Fora modes  Una motxilla més pràctica

Ni Monster High ni Gormiti ni Fanboy i Chum Chum. Aquest curs el que es porta és comparar preus, revisar qualitats, anar a diverses botigues i, sobretot, reciclar material escolar d'altres anys. Pocs nens estrenaran motxilles, estoigs o carpetes sense que sigui estrictament necessari i pocs pares adquiriran productes de papereria que els professors no hagin sol·licitat prèviament i marcat com a prioritari en la llista escolar. I és que la pujada de l'IVA, de 17 punts percentuals, afectarà les famílies espanyoles i ha provocat que, tant pares com fills, vegin amb altres ulls la tornada a l'escola.

Així ho creu Ana Porter, mare de l'Emma i la Beatriz i, fins fa poc, partidària de renovar el material escolar de la seva filla gran cada any. "Haurem de canviar el xip i buscar altres llocs per comprar el material escolar més barat", indica aquesta valenciana que ha vist en la reutilització de les de llibretes, llapis i retoladors d'altres anys i en la compra de productes de papereria en botigues de tot a un euro una bona manera d'estalviar. "Potser al cap de quatre mesos dic: «És veritat, no val la pena comprar aquí perquè el material no dura gens». Però ho provaré a veure què passa", comenta aquesta mare que parla de reprendre la tradició de regalar material escolar per Nadal i els aniversaris.

Qui no ha hagut de modificar els seus hàbits de compra és Pilar Albacete. Al juny, abans que Mariano Rajoy anunciés l'increment de l'IVA, ja havia adquirit els llibres i la motxilla de la seva filla de 9 anys i, després de conèixer aquesta notícia, va completar la bossa escolar de la Laura amb un ampli assortiment de llibretes i carpetes, un escaire, un cartabó, una agenda i amb aquells llapis, retoladors i folis que conservava de l'any passat. Excepte les carpetes, tot comprat en establiments del barri i grans superfícies comercials de València i després d'una anàlisi exhaustiva de preus, productes i botigues.

Tampoc ha variat la seva conducta Elena Martínez, mare d'una nena de 7 anys. I no ho ha fet perquè, per a ella, igual que per a Pilar Albacete, l'adquisició de material escolar sempre ha estat una qüestió educacional i de responsabilitat social. Com cada any i com a mostra de suport al comerç local, ha comprat els llibres a la llibreria del barri i s'ha aprofitat dels vals de descompte que aquest establiment ofereix per adquirir els productes de papereria que la seva filla Candela necessita. Només material imprescindible, de primera qualitat i allunyat de modes passatgeres. "Moltes vegades barat equival a car. Compres retoladors o llapis en un basar xinès i no pinten gens, s'assequen de seguida, es trenquen i els has de canviar", explica.

Buscant la qualitat

Una actitud, la de prioritzar qualitat per sobre d'aspectes econòmics, que s'erigeix com a filosofia de marques de tota la vida com Staedtler. I és que, per a aquesta companyia especialitzada en material escolar, d'oficina i de modelatge, la millor manera d'ajudar les famílies a afrontar la tornada a l'escola és garantir la qualitat i durabilitat dels seus productes. "Nosaltres apostem per la qualitat però no entesa des d'un punt de vista elitista i no accessible, sinó de sostenibilitat. Per exemple, la mina dels nostres llapis la recobrim d'una capa protectora que fa que sigui més resistent i que no es trenqui tant, els retoladors porten una tinta especial que fa que durin més i no els hagis de llençar", explica la directora de màrqueting de Staedtler Espanya, Mari Pau Garreta.

Però la seva preocupació per fer més lleugera la tornada a l'escola no queda aquí. Aquesta marca s'ha preocupat per crear diverses gammes d'un mateix producte, de manera que les famílies puguin accedir a llapis o retoladors amb estoigs més bàsics i econòmics sense perdre qualitat en el procés i, sobretot, ha vetllat perquè els seus productes mantinguin una de les característiques que l'ha dotat de renom internacional: la seguretat. "S'ha de tenir molt clara una cosa, tant nosaltres com altres proveïdors europeus, el que no farem mai és abaixar la qualitat i que aquestos productes siguin perillosos per als nens", conclou Mari Pau Garreta.

stats