Criatures 23/01/2016

Flic Festival, un paradís literari

Fins al 20 de febrer, diferents seus de Barcelona acullen 200 activitats literàries per a famílies, escolars i professionals. Una cita plena d’accions, experiències i creació literària que convida les famílies a gaudir de la literatura i les arts

Paloma A. Usó
5 min
Flic Festival, un paradís literari

Un autèntic paradís literari i artístic format per diferents illes barcelonines com la Filmoteca de Catalunya, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Macba, la Caldera o el Museu del Disseny, que estan unides per un fil narratiu. Es tracta del Flic Festival (www.flicfestival.com), una cita plena d’accions, experiències i creació literària que convida les famílies a gaudir de la literatura i les arts, apostant per la innovació i l’experimentació en els diversos formats culturals. Enguany arriba a la sisena edició, amb la literatura de viatges i aventura com a eix vertebrador de tota la programació.

El Flic va arrencar el 20 de desembre amb projeccions a la Filmoteca de diferents pel·lícules vinculades a la narració, i s’allarga fins al 20 de febrer amb una previsió de 15.000 assistents, com s’ha vist en les últimes edicions. Aquesta festa de les lletres té el seu epicentre els dies 30 i 31 de gener al Macba i al CCCB, en dues jornades pensades per a les famílies. La directora del certamen, Magalí Host, reconeix: “El Flic és un triangle amb tres vèrtexs, la família, l’escola i els professionals, i treballant-los tots trobem bons resultats -detalla-. Som en un país on es llegeix poc i malament. Habitualment, la literatura es fa servir perquè els nois i les noies aprenguin a descodificar un codi a l’àmbit escolar. Llegeixes un text i l’has d’explicar, dir si t’ha agradat, analitzar-lo... Des del Flic volem despullar la literatura d’aquest pes i que sigui valorada com un art més. Apostem perquè la gent la gaudeixi en tots els seus vessants, ha de ser plaent”.

Xifres i lletres es donen la mà. El Flic Festival se celebra en diverses ciutats (Barcelona i Madrid) de manera itinerant. Del 25 al 29 de gener, 1.800 escolars de Catalunya passaran pel CCCB per gaudir dels diferents tallers dissenyats per a ells (amb informació que han treballat prèviament a l’aula). El certamen també té un Network Flic Escoles d’Il·lustració per impulsar i detectar nous talents, i una trobada professional. Al llarg d’aquestes setmanes, s’hi hauran organitzat més de 200 activitats culturals (titelles, contes, tallers, performances, jocs, espectacles, etc.), hi haurà 90 agents i institucions implicats, hi col·laboraran 229 joves il·lustradors procedents de vuit escoles del sector i es comptarà amb la participació de 25 artistes nacionals i 15 convidats internacionals.

Un cartell de luxe

El 30 i 31 de gener hi ha un cartell de luxe amb la participació del periodista i actor Roger de Gràcia, que explicarà pel·lícules sortides de llibres. Tres escriptors, Anna Manso -creadora de la secció La pitjor mare del món d’aquest suplement-, Bel Olid i Màrius Serra, faran d’amfitrions del Pòquer Literari. Al voltant del tapet verd compartiran un espai de creació perquè els infants aprenguin a jugar amb la literatura.

Manso va participar per primera vegada en el Flic Festival el 2015 amb un taller de creació de contes a partir de notícies d’actualitat, realitzat conjuntament amb aquest diari. “Va ser una molt bona experiència que em va permetre conèixer el festival de primera mà -recorda-. Em vaig adonar que hi havia un camp on el festival encara podia créixer: en la participació directa d’escriptors. Gràcies als meus llibres de literatura infantil i juvenil em conviden a moltes escoles i instituts per parlar de l’ofici d’escriure i sé de primera mà que als petits i joves lectors els entusiasma poder conèixer l’autor que ha escrit el llibre que acaben de llegir, que els expliqui com ho ha fet, i que els inciti a escriure i a imaginar...”

A partir d’aquesta reflexió, el Flic va acceptar el guant que l’escriptora gracienca els va llançar. “D’aquesta manera va néixer el pòquer literari, on els participants, organitzats en dos equips, jugaran a crear petites històries a partir del que les cartes d’aquest pòquer tan especial els reparteixi”. Per a Manso, l’emprenedoria del Flic és engrescadora: “Com a escriptora, estic contenta d’aquest pas, que espero que no sigui l’últim, i que el Flic pugui seguir creixent i incorporant noves activitats que compten amb escriptors de literatura infantil catalans”.

Propostes innovadores

Amb tres sessions (dia 30 a les 11.45 i 16.30 i dia 31 a les 11.45), la companyia Farrés Brothers estrenen a Barcelona El silenci d’Hamelín, una relectura del conte clàssic protagonitzat per una nena sorda, en què les paraules, la llengua de signes, el silenci i les altres capacitats també en són protagonistes. El Flic compta amb una producció pròpia, El concert de les paraules, que els ha comportat set mesos de feina juntament amb l’empresa Playmodes, de recerca audiovisual. “Hem creat una màquina que pot il·lustrar amb la veu; és molt màgica -detalla, satisfeta, la directora Magalí Host-. El poeta Josep Pedrals crearà petites peces literàries audiovisuals a partir de la recitació en directe. Jugarà amb la veu, el to i el ritme perquè una mateixa frase declamada en agut o en greu es transforma en una imatge diferent”.

En l’àmbit internacional, els italians Segni Mossi presentaran 100.000 passages, una performance de dansa i il·lustració pensada per a criatures a partir de cinc anys. Mitjançant el moviment del cos, es crearà un quadre col·lectiu viu, canviant i efímer. I el narrador japonès Yoshihira Hioki explicarà contes de viva veu en tres sessions de mitja hora cadascuna.

El Flic Festival, punt de trobada d’arts i lletres, està organitzat per Tantàgora Serveis Culturals, una associació cultural sense ànim de lucre fundada fa 24 anys que es dedica a la promoció, difusió i creació de la literatura infantil i juvenil; i ha sigut reconegut amb el segell EFFE de qualitat europea, que s’atorga a festivals europeus que ofereixen un programa de qualitat amb una bona implementació local, nacional i internacional. El festival forma part de Transbook, literature on the move, un projecte europeu del Programa Creative Europe.

Un taller de periodisme

L’ARA és el diari oficial del Flic Festival, i perquè els infants coneguin el vincle entre el periodisme i la literatura s’ha organitzat un taller per al 30 de gener titulat Redacció Ara. Començarà a dos quarts de dotze del migdia. La redactora de la secció de Cultura Sílvia Marimon ensenyarà als infants de més de 8 anys a posar-se en la pell d’un periodista i aprendre les eines bàsiques per a escriure una notícia. Els participants en aquest taller de 90 minuts -que compta amb un aforament limitat de vuit nens- podran narrar la seva visió del Flic en un reportatge col·lectiu que publicarem properament al Criatures.

Cap nen sense cultura

La vivència d’experiències culturals proporciona un creixement ric i plural. Malauradament, en aquests moments molts infants i joves no hi poden accedir per culpa de la situació de vulnerabilitat social que pateixen. Per revertir aquesta situació, l’organització del Flic Festival ha impulsat la campanya Cap nen sense cultura, amb la qual conviden empreses, organitzacions i particulars a fer aportacions econòmiques que permetin l’accés d’aquests menors i les seves famílies al festival. Mitjançant la gestió de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (FEDAIA) de Catalunya, unes 200 persones es beneficiaran d’aquesta iniciativa.

stats