13/04/2013

Famílies homo

2 min

Els propers dies, a petició d'una de les associacions que les agrupa, em toca predicar sobre les adolescències dels fills de parelles homosexuals. Han passat anys des que va ser reconeguda la seva capacitat per estimar i educar, per poder vincular-se filialment amb els infants, i els primers fills d'aquestes parelles han arribat a l'adolescència. Com qualsevol pare o mare viuen les transformacions de la seva criatura i s'inquieten. Com qualsevol altre, pateixen els desconcerts educatius del moment actual i volen fer-ho tan bé com puguin. Pateixen, però, mirades escrutadores que no els ajuden gaire.

D'una banda, les que intentaran demostrar ara -quan apareguin els problemes - que va ser una equivocació acceptar que poguessin ser pares. De l'altra, les visions reduccionistes que per deixar clara la igualtat en drets de totes persones obliden les diversitats educatives dels grups familiars. Raonablement, les parelles homosexuals que reflexionen sobre l'educació dels seus fills es pregunten si les noves dificultats i conflictes tenen a veure amb l'adolescència o amb les característiques de la seva família.

Abans de res són adolescents

Les respostes sensates han de deixar clar que tots els adolescents, amb independència de què facin o com sigui el seu entorn, són en primer lloc adolescents. La paret contra la qual reboten no té sexe ni gènere. Tampoc cal oblidar que el que determina l'evolució positiva d'un infant no és com està formada la seva família, sinó el clima afectiu i la qualitat de les relacions dels seus membres. En els adolescents, com està formada la seva capacitat per contenir angoixes, riscos i confrontacions.

Tanmateix, això no ens pot fer oblidar que cada grup familiar ha de contestar a preguntes diferents. A vegades, es tracta d'explicar velles ruptures i nous enamoraments. Unes altres, l'abandó d'uns primers pares biològics. Sempre, donar raons de per què els vam fer entrar en les nostres vides. Les parelles homosexuals tenen les seves preguntes i algunes més, entre altres raons perquè els orígens biològics de les criatures són molt diversos (per exemple: ¿una mare de lloguer és una mare que abandona?) És més que probable que els seus fills visquin una sexualitat molt més positiva i oberta que els d'heterosexuals. Però ara que viuen el despertar sexual, ¿com els ajudem a enamorar-se d'una persona de sexe diferent del pare que estimen?

stats