BERNAT VILARÓ

Coneixes la meva apli?

Els mSchools App Awards premien les millors aplicacions mòbils creades per estudiants. La salut i la cuina, les àrees més destacades en aquesta edició

Coneixes la meva apli? / FOTO: MSCHOOLS Zoom

Des d’una apli que et recomana la millor recepta per cuinar segons els ingredients que tens a la nevera, fins a una aplicació que geolocalitza els desfibril·ladors que tens més a prop. La segona edició dels mSchools App Awards han premiat els millors projectes d’aplicacions mòbils que van preparar diversos instituts de Catalunya en el marc de l’assignatura Mobilitzem la informàtica, del programa mSchools, iniciativa impulsada per la fundació Mobile World Capital.

En una exposició celebrada el 5 de juny al TecnoCampus de Mataró, els 24 equips finalistes van presentar les seves aplicacions al públic i a un jurat especialitzat, que va elogiar l’atreviment dels estudiants. En total, 120 alumnes. La cerimònia també va servir per recordar el potencial i la importància de Mobilitzem la informàtica, l’assignatura de desenvolupament i creació d’aplis, amb la participació de més d’11.000 alumnes de 300 centres educatius de secundària. Aquesta proposta curricular se centra en el disseny d’aplicacions i el desenvolupament de prototips d’aplis, i rep l’assessorament i la col·laboració de la indústria local.

A partir de l’assignatura, els estudiants han aprofundit en coneixements sobre informàtica, a més de tenir una experiència molt bona de cara a futurs reptes empresarials i professionals.

Molts i bons projectes

Més enllà dels premis, el que més destaca és, d’una banda, la quantitat i varietat de projectes, tots originals i útils, que es van empescar els adolescents. I, de l’altra, la il·lusió i l’entusiasme amb què explicaven les seves aplis. Per exemple, l’apli A Treballar! de seguida va captar l’interès dels visitants a l’exposició. Qui no ha volgut mai una eina que reparteixi equitativament les tasques de la llar? La Lucila i la Mariona, de l’Institut Premià de Mar, l’han creada per organitzar les feines de casa mitjançant una ruleta aleatòria. “Així ens estalviem picabaralles amb els germans, que mai volen rentar els plats”, expliquen.

Davant seu s’hi presentava Little P’s, una apli educativa que han fet el David, l’Aroa, la Xènia, l’Ana i la Nàdia, del Col·legi Sagrada Família (Sta. Perpètua de la Mogoda) per ajudar els alumnes amb problemes d’aprenentatge. I la Míriam, el Jonay i la Marta, de l’Institut Roseta Mauri (Reus), han creat Clockwork TV, que “a partir d’una enquesta et recomana quina pel·lícula o sèrie pots mirar”.

Un dels premis de la categoria de batxillerat va anar a parar a l’Institut Caparrella de Lleida. L’Eloy, el Carlos i l’Edgar van dissenyar Mazes of Fantasy, “un joc de laberints que fomenta l’habilitat i la lògica”. Del mateix institut n’ha sortit Lo Kiwii, el projecte del Gabriel, el Jonatan, el Joan i el Guillem, que recull receptes culinàries de tots els tipus i cultures. “La cuina està massa especialitzada, i en aquesta apli hi ha totes les receptes del món”, diuen.

Cuina i salut

Als App Awards 2015 hi ha hagut força presència d’aplicacions relacionades amb la salut. Un exemple és DEAfinder, de l’Institut Carles Vallbona (Granollers). L’Òscar, l’Albert, l’Adrián, el Rafael i la Maria Isabel han creat un localitzador que geolocalitza els desfibril·ladors més pròxims. D’altra banda, la Carla, el Sergi, la Melissa i la Daniela (Institut Serrallarga de Blanes) han creat Món Diabètic, una apli que intenta que les persones amb diabetis puguin controlar i emmagatzemar la informació que necessiten d’una manera més entretinguda i divertida.

El projecte que es va endur el premi del vot del públic va ser HandCook, de l’Institut Ernest Lluch de Barcelona. L’Anna, l’Aina, la Júlia, el Pol, el Guillem i el Rafart han dissenyat una aplicació que busca receptes compatibles amb els aliments que tens a la nevera. “Són receptes a la carta”, asseguren. Per la seva banda, el premi a la categoria d’ESO se’l va endur l’Institut Josep Vallverdú de les Borges Blanques gràcies a Elderly, una apli que ajuda a recordar a la gent gran quan s’ha de prendre la medicació.

“S’està perdent l’ús de les biblioteques escolars entre els adolescents” i per això l’Andrea, l’Ana, la Sílvia, la Sandra i la Clara han creat I-Pèrgam, una aplicació que permet consultar el catàleg de les biblioteques escolars i gestionar els serveis de préstec de manera ràpida i eficaç. També s’ha endut un premi a la categoria d’ESO l’Institut Gurb, gràcies a Don’t Forget It, una aplicació que genera connexions mentals entre parelles de conceptes per facilitar l’estudi als alumnes. Finalment, l’Institut Premià de Mar ha creat Friendship, un servei de mediació per gestionar casos de bullying i altres conflictes.

Els guanyadors del concurs gaudiran d’una estada al primer mSchools Tech Camp, que es farà al juliol.

La llista dels premiats

  • Premiats ESO:

Institut d’Altafulla. Aplicació: The Blocker.

Institut Josep Vallverdú (les Borges Blanques). Aplicació: Elderly.SI Gurb (Gurb). Aplicació: Don’t Forget It.

  • Premiats batxillerat-CFGM:

Institut Caparrella (Lleida). Aplicació: Mazes of Fantasy.

Escola Virolai (Barcelona). Aplicació: Ars Longa.

Institut Roseta Mauri (Reus). Aplicació: Aprèn Història amb Willy.

  • Vot del públic:

Institut Ernest Lluch (Barcelona). Aplicació: HandCook.