Criatures 31/08/2013

Ciència i negoci

i
Carlos González
2 min

"El wifi perjudica la salut?", llegeixo en un altre diari, i si el titular queda obert, el subtítol ho deixa ben clar: "Els experts demanen extremar les precaucions amb aquesta tecnologia i restringir-ne l'ús en escoles i espais públics".

Això sembla una notícia d'impacte! Fins ara, els experts deien que no hi havia cap problema. ¿De debò que han sorgit noves dades que han fet capgirar completament l'opinió sobre el wifi? Continuo llegint. L'article explica, correctament, que segons l'OMS, la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i el Creal (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental) no hi ha motiu de preocupació. I, aleshores, qui són aquests "experts" catastrofistes? Un "geobiòleg" i la Fundación Vivo Sano.

Uns pocs minuts a internet (gràcies al meu wifi!) em permeten comprovar que, tot i que existeix una ciència anomenada geobiologia , també existeix una pseudociència que s'ha apropiat del nom. Geobiòlegs s'autotitulen els que fa unes dècades es deien radioestesistes i, abans d'això, saurís . I la Fundación Vivo Sano forma part de Silversalud, un entramat d'empreses i associacions que inclou Natursanix i Geosanix. La primera ven per internet tot tipus de "productes de salut natural", entre els quals Holoram Radi, unes càpsules que "protegeixen dels efectes nocius d'una àmplia gamma de radiacions". Geosanix, per la seva banda, ven roba i cortines antiradiacions! Gairebé al mateix temps rebo (com molts metges, i sense haver-ho demanat) el butlletí del centre d'informació Cerveza y Salud (no m'acostumo a veure aquestes dues paraules a la mateixa frase!). M'informen que han col·laborat amb la Sociedad Española de Hipertensión en una campanya "per informar els especialistes i els pacients" que "el consum moderat de cervesa podria incloure's en les dietes baixes en sodi". Esclar.

I el consum (fins i tot immoderat) de maduixes i de pebrots també. Però la Sociedad Española de Hipertensión no ha fet cap campanya sobre el pebrot o sobre les maduixes, només sobre la cervesa. Segur que el fet que cap Fundació Pebrot i Salut hagi fet un donatiu hi té alguna cosa a veure. I segur que alguns experts en hipertensió han decidit honestament que la cervesa era la màxima prioritat. Ara bé, segur que hi ha altres experts tan avergonyits com jo. I és que sempre va bé tenir el suport d'un "expert" per vendre els teus productes. Però només els sectors industrials amb un elevat volum de vendes poden accedir a científics de veritat. Els venedors de pastilles i robes "antiradiació" s'han de conformar amb pseudocientífics. Comprenc que a alguns periodistes els costi veure'n la diferència.

stats