Criatures 25/10/2014

Boletaires al parc

Una desena de famílies participen d’un joc dinàmic per descobrir la relació entre els bolets i els arbres del Parc dels Pinetons

Gemma Castanyer
3 min

T’agraden els bolets? ¿Saps quina relació tenen amb els arbres? ¿T’han explicat mai com s’han de collir o per què cal anar al bosc amb un cistell que tingui forats petits? ¿Diries que existeix alguna teoria científica per identificar els comestibles dels no comestibles? ¿I quan en trobem un de dolent cal deixar-lo on era o és millor llençar-lo?

Aquestes són algunes preguntes que el dissabte 4 d’octubre van donar el tret de sortida a l’activitat Bolets. Tastem i juguem amb els bolets de la tardor al Parc dels Pinetons, organitzada per l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) juntament amb el Museu de Ciències Naturals i la Casa Natura de Ripollet, en el marc del 8è Cicle d’Activitats als Parcs, Platges i Rius Metropolitans. Una desena de famílies van participar d’aquesta gimcana, en què es demanava trobar el dibuix de cinc varietats de bolets diferents ubicats a les soques dels arbres del parc: “Les hifes dels bolets estableixen una relació de simbiosi amb les arrels dels arbres, per això hi ha bolets que gairebé sempre trobem al costat d’una mateixa espècie d’arbre, com passa amb el rovelló i el pi, per exemple. D’altres són menys selectius, com el xampinyó, que no té un arbre clar de referència i que en aquest cas hem associat amb el lledoner”, explica Núria Machuca, dinamitzadora de projectes mediambientals de l’AMB. “A partir del món del bolet els participants descobreixen el Parc dels Pinetons i els arbres més significatius que s’hi poden trobar”, afegeix.

Conèixer i tastar

El Julio, de 13 anys, ha vingut acompanyat del seu pare, l’Òscar: “He d’entregar un treball sobre els bolets a l’escola. Per això hem vingut -explica-. No sabia que hi havia bolets que sempre creixen al costat d’una mateixa espècie d’arbre. Durant el joc ens han amagat diferents imatges de bolets sota els arbres i hem hagut de buscar-los i formar parelles: rovelló amb pi, gírgola d’olivera amb olivera, cep amb alzina, gírgola amb om i xampinyó amb lledoner”. “A més de relacionar cada espècie també hem hagut de resseguir l’escorça de l’arbre en un paper per fixar-nos com és i quines formes té”, afegeix el Julio.

Al seu costat, el Jordi també busca bolets. Té només cinc anys i ha vingut amb la Mireia, la seva mare. “Som de Badalona i dediquem molts matins del cap de setmana a gaudir d’alguna activitat organitzada per l’AMB. Ens agraden molt els bolets i no coneixíem el Parc dels Pinetons”, explica aquesta mare badalonina.

Després d’una hora de caminar, pintar i buscar bolets, els participants gaudeixen d’una sorpresa final: tastar les receptes amb bolets que ha preparat la cuinera i mestra de cuina Àngels Puntas: “Ens ha preparat un aperitiu a base de pebrots del piquillo farcits de bolets, confitura de ceps a l’aroma de romaní i galetes salades de camagrocs i ceps. Una bona manera de culminar l’activitat”, explica Núria Machuca.

Més serveis

Ubicat al municipi de Ripollet i amb més d’onze hectàrees de superfície, el Parc dels Pinetons forma part de la xarxa de 36 parcs gestionats per l’AMB. Un espai amb grans esplanades, vinyes i oliveres on destaca la pineda centenària dels Pinetons, que dóna nom a l’espai: “Aquest és un parc amb molta afluència de públic, sobretot els caps de setmana. S’hi pot trobar gent que ve a passejar, fer esport o a passar el dia sencer. Hi ha multitud d’activitats de manera simultània dutes a terme sempre amb molt civisme”, diu Machuca.

Una de les zones amb més afluència de públic d’aquest parc és el recinte de barbacoes que l’AMB ha ampliat després de la petició rebuda de l’Ajuntament de Ripollet. S’hi han instal·lat una dotzena de noves taules de pícnic.

stats