Criatures 12/07/2014

Apa, vinga, som-hi, anem d’excursió... Escapades en família

Propostes per sortir en família? Cossetània Edicions i ExploraTgn.cat han presentat l’últim lliurament de la col·lecció ‘Excursions amb Nens des d’una Àrea de Pícnic’, que explora la Catalunya Central

Laura Pinyol
4 min

Si us sona la tonada “Apa, vinga, som-hi, anem d’excursió, pel camí cantarem una alegre cançó; agafa la motxilla, lleva’t de matí, i cap a Sant Llorenç comença a fer camí” és ben probable que tingueu un passat excursionista. La muntanya, la plana, la fascinació pel descobriment del paisatge, la transmissió de l’estima per l’entorn natural, com un tresor a llegar i a preservar, són sentiments que es transmeten de pares a fills. Però el trànsit de ser un excursionista a convertir-se en una família excursionista no sempre és fàcil, ni automàtic. De cop i volta s’han de rumiar quines rutes són les més adequades per arribar a un destí triat, si els camins seran bons per fer amb criatures, si les distàncies són massa llargues, si hi ha prou al·licients... Com motivem la canalla? Com aconseguim encomanar-los la dèria? Quins recursos podem fer servir?

La Barbara Vastenavond i el Rafael Servent, pares del Rafel, nascut el 2004, i la Queralt, nascuda el 2006, són els autors de les guies de butxaca Excursions amb nens des d’una àrea de pícnic, que edita Cossetània Edicions i que acaba de publicar l’últim títol, centrat en la Catalunya Central i amb dotze itineraris per fer a peu o en BTT, assequibles per a totes les condicions físiques i edats, indicats especialment per fer en família. Les propostes no estan classificades per nivells de dificultat, “que sempre són molt relatius”, diu la Barbara, sinó “per edats”, i les rutes es classifiquen per a dos anys, quatre anys, sis anys o vuit anys.

De pares per a pares

Els autors van crear el portal de lleure familiar ExploraTgn.cat a finals del 2008 per compartir les seves experiències de ruta pel territori amb altres famílies, però els “rondava sempre la idea de fer una guia en paper”. Volien trobar un altre punt de vista a les guies existents perquè “les necessitats dels nens són molt diferents de les d’una colla d’adults: ells necessiten dinar, una estona de joc, espai per córrer, i les àrees de pícnic compleixen aquests requisits”. Quan van trucar a la porta de Cossetània, l’editor Jordi Ferré va donar forma a tota una col·lecció.

Aquestes guies -“fetes de pares per a pares”- presenta acuradament els equipaments i serveis, accessos, telèfons d’interès de l’àrea de pícnic com a nexe de punt de partida o final i una descripció detallada dels atractius que poden descobrir-se durant la ruta. Una de les decisions que prenen els autors és evitar les caminades per pistes forestals: “Tot i que habitualment es recomanen per anar-hi amb nens, perquè són fàcils, els avorreixen molt”. Per això es prioritza que puguin “pujar corriols, grimpar, descobrir racons misteriosos”, tot i que l’èxit d’una excursió en família és que els nens hi vagin motivats i “fixar una meta que els recompensi l’esforç”. La recepta de la Barbara és “una mica d’història, una part d’anècdota i molta dosi d’aventura”.

A partir de les pàgines d’aquesta última guia publicada podreu descobrir les comarques del Solsonès, el Berguedà i el Bages amb passejades que van des de prats subalpins enmig de vaques i ramats d’ovelles, resseguint un tram del Camí dels Bons Homes, pujant cap al Colell, amb unes panoràmiques imponents de la serra del Cadí, fins a l’exploració llanterna en mà de les antigues vies de tren, muntanya endins, fetes per al transport de fusta del bosc al Berguedà. I fins i tot travessar passeres i ponts penjats, veure el naixement d’un riu o rondar pels volts de Sant Benet de Bages.

Descobrir el territori

Vastenavond i Servent, que viuen a Tarragona, van començar per fer conèixer el seu territori més immediat amb els primers títols de la col·lecció. El primer volum convida a descobrir les comarques del Camp de Tarragona, amb ofertes molt contrastades que van des de la Torre de la Mixarda, a l’Alt Camp, fins a la roca Foradada, al Baix Camp, o la roca de l’Abella, a la Conca de Barberà. D’aquests indrets, la Barbara assenyala com el preferit els Racons, prop de l’ermita de Sant Gregori, a Falset, un lloc on l’erosió de les roques ha creat figures estranyes que fàcilment poden associar-se amb un cargol o un elefant. “És fantàstic veure com vola la imaginació dels més petits si els engresques a fer-la servir”.

El segon volum s’endinsa en les Terres de l’Ebre amb excursions per resseguir les línies del front de la Batalla de l’Ebre, recórrer els passos dels antics sirgadors que estiraven els llaguts carregats de mercaderies Ebre amunt o entrar en bicicleta en túnels excavats a la muntanya per on passa la via verda que travessa aquestes comarques des de la Terra Alta fins al mar. D’aquests immensos espais plens de bellesa ressenyen les pintures rupestres de Cabrafeixet, al Perelló, com un dels llocs favorits, sobretot si “hi aneu a la primavera, quan el romaní està en flor; una ruta plena d’estímuls per als sentits”.

A més dels volums ja publicats, n’estan preparant de nous per trepitjar l’interior de les comarques de Girona i la Costa Brava, que sortiran el maig del 2015. Per ara la família “planta la base de la redacció familiar a la Garrotxa, per descobrir, en els pròxims dies, què amaga aquest territori de volcans, boscos encantats i dòlmens”.

Terra de contrastos

La Barbara Vastenavond és belga i fa més de catorze anys que viu a Catalunya, a Tarragona, i confessa que “és un privilegi viure en un país amb un paisatge tan divers”. Bèlgica és un país molt poc muntanyós, on la muntanya més alta fa 695 m d’altitud. “És increïble que aquí en menys de dues hores puguis passar de la platja a l’alta muntanya! A Bèlgica en dues hores creues el país sencer i tot és pla...” I afegeix: “Imagina’t com em vaig sentir l’estiu passat dalt del cim del Pollegó Superior del Pedraforca, a 2.506,4 metres d’altitud! Unes panoràmiques impressionants!”

Amb el Rafael Servent van obrir el portal de turisme ExploraTgn.cat i més endavant, juntament amb un grup de pares i mares, la Xarxa Explora, una associació sense ànim de lucre formada per famílies excursionistes amb ganes de compartir estones d’educació en el lleure, en un context de natura i cultura. Avui el portal és el punt de trobada de més de 4.000 famílies subscriptores que cada setmana tenen rutes i activitats per fer en família i amb nens entre 0 i 12 anys. Famílies, no teniu excusa!

stats