Criatures 19/10/2013

Si jo separo, ells reciclen!

El 2012 l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha aconseguit importants descensos en la generació de residus. Cada dia es recicla més

Gemma Castanyer
2 min
Si jo separo, ells reciclen!

La Luci, la Karen, el Leandro i l'Elisa tenen entre 10 i 12 anys i s'han reunit per preparar una festa d'aniversari. Volen comprar globus, refrescos, caramels, bosses de patates, gots i plats de plàstic i serpentines de paper. Acabada la festa tenen dubtes sobre què fan amb els residus que han generat, com els separen i on els llencen. "La bossa de plàstic va al contenidor blau, oi?", pregunta la Karen. "No ho sé, a casa encara no separem", respon la Luci. "Jo crec que al groc!", diu el Leandro. "Sí, sí! Al groc perquè és un envàs de plàstic", afirma l'Elisa.

"Correcte!" -diu Pol Madico-, us dono una fitxa groga!", afegeix. És educador ambiental i aquest matí imparteix el taller Què pots fer tu? , organitzat pel Programa Metropolità d'Educació per la Sostenibilitat Compartim un futur de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i dirigit, en aquesta ocasió, als alumnes de l'aula d'acollida prèvia a l'escolarització de Cornellà de Llobregat. "A partir de la simulació d'un berenar convidem els alumnes a reflexionar sobre els residus que generem quan consumim, sobre aquells que podem evitar i sobre la necessitat de separar correctament les deixalles per fomentar el reciclatge i protegir el nostre entorn", explica Teresa López, tècnica d'Educació Ambiental. "Oferim activitats perquè es comprengui millor la complexitat del nostre model social i el seu impacte sobre el medi ambient", afegeix.

Una bona gestió

Descobrir que del plàstic se'n pot arribar a fer un forro polar o una bossa per anar a l'escola és del tot sorprenent, però aquest cicle no seria possible sense una correcta gestió dels residus. L'AMB és l'autoritat encarregada del tractament i aprofitament dels residus municipals i de la coordinació dels serveis municipals corresponents: "Som responsables de garantir la implantació de sistemes integrals de gestió dels residus a Barcelona i els 35 municipis del seu voltant, sempre aplicant els principis de sostenibilitat", explica Sofia Bajo, cap de servei de planificació i control de residus de l'AMB. "Això inclou la recollida i transport -de competència dels ajuntaments- i el seu posterior tractament -de competència de l'AMB-. El tractament es realitza en plantes que es regeixen pel concepte d'ecoeficiència, amb la millor tecnologia disponible al servei del medi ambient", afegeix.

Actualment, l'AMB gestiona 4 ecoparcs, 3 plantes de selecció d'envasos, 1 planta de transferència, 1 planta integral de valorització de residus (que inclou un ecoparc) i 2 plantes de compostatge.

Separar té sentit

Ja sigui a través d'una visita virtual a la web de l'AMB (www.amb.cat) o bé sol·licitant una visita guiada a un ecoparc o una planta de triatge és fàcil adonar-se de la importància i el sentit de separar correctament els residus: "Evitem que es malbaratin primeres matèries, estalviem en despeses de gestió, protegim el territori i els recursos hídrics, i reduïm l'emissió de gasos d'efecte hivernacle", diu Bajo.

Mentrestant, a l'aula, la Luci, la Karen, el Leandro i l'Elisa debaten els conceptes apresos en el taller: "Qualsevol residu que generi l'haig de llençar al contenidor que li correspon?", pregunta la Luci. "Esclar! Així li dónes una nova vida! No t'has fixat que cada material té el seu propi cicle?", li respon la Karen. "Doncs ho explicaré als meus pares, que això encara no ho saben!", replica la Luci. "Nosaltres separem vidre, paper i plàstic, però avui començaré amb l'orgànic", apunta el Leandro. "Tot sigui per continuar celebrant festes d'aniversari!", diu rient la Luci. Tot sigui per mantenir viu el cicle de materials [vegeu el gràfic].

stats