Criatures 21/04/2012

Llegendes. Signe d'identitat

T. Gilbert
3 min
Llegendes Signe d'identitat

Joan Roig ha estat noble, flautista, cavaller i sant Jordi! I ara és el president de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, que és l'organitzadora de la Setmana Medieval de Montblanc (www.setmanamedieval.org), que va començar ahir, 20 d'abril, i que acabarà l'1 de maig.

A Montblanc, les criatures s'impliquen en la festa des de petits. N'hi ha que ni tan sols han nascut i ja tenen preparat el vestit amb què sortiran durant els dies de la Setmana Medieval. És el cas de la futura filla del Joan, l'antic Sant Jordi, que està esperant que neixi l'Ona amb el vestit de princesa a la mà. "Ha de néixer just uns dies abans de la festa, i com que sóc el president de la Setmana Medieval, doncs la meva filla anirà de princesa". Un altre veí de Montblanc, Joaquim Queralt, va vestir les criatures quan just tenien tres i dos mesos. "Els pares també hi anàvem, vestits de medievals", diu el Joaquim. Aquesta és la manera d'implicar els nens a la festa, fins i tot amb pocs mesos de vida. A mesura que vagin bufant espelmes, les criatures podran fer altres papers, com ara de bufó, bandera, soldat, tambor, trompeta, estendard o escuder. La filla del Joaquim, que ja té 12 anys, comença enguany com a portadora de bandera, que és un pas endavant per a la canalla. "En canvi, els nens han d'esperar una mica més per poder fer de soldats", diu Queralt.

I quan els nois arriben als 21 anys i les noies a 18 anys, el seu somni és ser el sant Jordi i la princesa. Per aconseguir-ho, hauran de passar un càsting que es fa en un sopar de gala setmanes abans a l'organització. Nervis i estrès per aconseguir un paper que han desitjat des de petits, perquè des de llavors que han contemplat els protagonistes de la Setmana Medieval. Aquest any, ho han aconseguit Hèctor Gonzàlez i Mònica Roman.

Mentrestant, els més petits, a part de sortir a passejar vestits de medievals, també podran participar en un concurs de dibuix. De nou, sant Jordi i la princesa seran els protagonistes, però també hi ha dibuixos que recreen amb vivesa l'època medieval.

Reviure la història

I és que Catalunya és un país ric en tradicions i llegendes. A Sant Martí de Tous (Anoia) ho saben i fa tres anys van estrenar per primera vegada el Festival de Llegendes de Catalunya (www.festivaldellegendesdecatalunya.cat). Aquest any hi tornen del 29 de juny a l'1 de juliol. L'objectiu del festival és que les criatures les coneguin, perquè "és cert que ara els infants llegeixen molts contes, també miren dibuixos, però les llegendes cada cop queden més oblidades", explica Sergi Vallès, director del Festival.

Com s'ho fan? Durant els tres dies, passejant pels carrers de Sant Martí de Tous, es trobaran els Racons de Llegenda. "Set racons de la població tenen un narrador que contínuament explica llegendes de diferents parts dels Països Catalans", de manera que la idea és que els visitants vagin caminant i es vagin aturant per anar-les escoltant. Cadascú fa el recorregut al seu gust.

El diumenge 1 de juliol, és el torn de la Llegenda dels Gegants. "Estem acostumats a anar a cercaviles, a veure ballar els gegants, però sovint es desconeix la història que els envolta", continua explicant el Sergi. Cada any, una parella de gegants és la protagonista del dia i es fa saber la llegenda que els envolta. Les llegendes locals (la senyora de Tous, el torrent Cavaller, la cérvola Blanca) i les llegendes d'altres països ("la llegenda convidada") també tenen espai al Festival de la població de l'Anoia. Aquest any, Guatemala és el país convidat, així que a partir del conte Juanita sin miedo es faran conèixer personatges llegendaris del país de Centreamèrica.

Nous temps

Però els organitzadors d'aquestes activitats saben que per mantenir l'interès, cal adaptar les tradicions als nous temps. Així, a Sant Martí de Tous, els adolescents també hi estaran implicats. El Festival de Llegendes de Catalunya també els té en compte i, per això, els munta la gimcana de llegendes urbanes. Per participar-hi, cada grup de joves inscrits ha de tenir un smartphone , perquè a través dels mòbils aniran rebent les pistes per anar trobant els objectius. Les llegendes són ben vives.

stats