Criatures 29/03/2014

L’esquí al currículum escolar: un oci educatiu

Alumnes del Pirineu participen en una prova pilot que introduirà els esports d’hivern en l’horari lectiu

Xavier Tedó
3 min
L’esquí al currículum escolar: un oci educatiu

L’esquí i altres esports de neu formaran part del currículum escolar el curs vinent per als alumnes de tercer i quart de primària d’una desena d’escoles de l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d’Aran. Aquesta iniciativa ja s’ha començat a desplegar aquest mes de març amb una prova pilot en diferents escoles rurals del Pirineu.

La ZER Baridà-Batllia, que aplega cinc escoles de la Cerdanya, en forma part. La directora d’aquest centre de Zona Escolar Rural, Núria Burgada, avala el programa, que rep el nom d’ Esport blanc escolar i que es farà en l’àrea d’educació física: “El nostre entorn és la muntanya, i l’hivern és neu; per tant, és una proposta educativa que valorem de manera positiva perquè és un pas més”, explica. Les escoles que hi participen tampoc vivien d’esquena a la neu fins ara. Més enllà d’organitzar cada any la Setmana Blanca, en què es practica esquí alpí i de fons, aquesta ZER promou des de fa dos anys una jornada per alertar dels perills de la neu. Membres de l’ACNA (Associació per al Coneixement de la Neu i les Allaus) els ensenyen a moure’s per la muntanya i els expliquen com es formen les allaus.

La diferència és l’impuls que rep ara el món de l’esquí de totes les institucions, perquè darrere del programa hi ha el departament d’Ensenyament, els consells comarcals, les diputacions i la secretaria general de l’Esport. Burgada no té cap dubte que “si entra dins del currículum farà que tots els alumnes hi vagin, perquè no implica cap cost: ara el pilotatge és gratuït i després se suposa que serà reduït”. En qualsevol cas, la directora deixa clar que l’esquí és una de les principals sortides laborals per a molts joves: “Aquí a la Cerdanya la gent viu del turisme i es treballa en àmbits relacionats amb la neu”.

Conèixer el medi

Dels 95 alumnes que hi ha en les cinc escoles de la ZER de la Cerdanya, 24 de tercer i quart de primària han participat en aquesta prova pilot, que va començar amb pràctiques d’esquí de fons durant dos dies i va culminar amb un dia d’esquí alpí i una altra jornada de snow. Dividits en tres grups en funció del nivell, els estudiants aprenen l’esport i la tècnica mentre descobreixen l’entorn que els envolta en un aprenentatge global. El coordinador del programa, Àlex Martín, destaca: “Un dels objectius del programa és el coneixement del medi natural, i l’altre acostar els esports d’hivern a primària. Faltava que els esports de neu gaudissin d’un reconeixement com a assignatura, que no fos només una activitat extraescolar, i ara hem recollit totes les propostes que s’havien fet fins ara”. Martín també és responsable de Freeski i Surf de neu de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern.

El projecte hauria d’arribar d’aquí dos cursos a l’Alta Ribagorça i als dos Pallars, però Martín adverteix que “encara no es pot concretar les comarques que s’hi sumaran”. El Ripollès també espera poder entrar en el programa, però mentrestant alguns centres educatius ja potencien la pràctica dels esports de neu. És el cas de l’Escola Pirineu, de Campdevànol, que enguany porta per primer cop els alumnes de cicle superior a la Vall de Núria. Els alumnes de cinquè i sisè hi han anat tots els dilluns de gener i febrer a esquiar, però també a fer tallers per veure com funciona una estació i conèixer l’entorn i la història del santuari.

Albert Reyné, director de l’escola, explica que el seu programa, Pirineu Neu, seguirà perquè considera que la iniciativa del departament és “més de caire esportiu, busca alumnes que despuntin”.

Sortida laboral

En tot cas, es busca que hi hagi sortida laboral. I n’hi ha: exalumnes de l’Institut Joan Triadú, de Ribes de Freser, han muntat dues empreses, Oxineu i Pirineu Actiu, de difusió d’esports de muntanya. Molts joves atrets per la iniciativa d’aquest centre de secundària, que fomenta l’esquí alpí de manera pionera a Catalunya des de l’any 1998, s’hi matriculen per accedir després al cicle formatiu d’esports d’hivern que es fa a Ripoll.

stats