Criatures 15/12/2012

A què podem jugar aquesta tarda?

P.a.
2 min
A què podem jugar aquesta tarda?

Quan ens plantegem a què podem jugar durant una tarda de festa en família, l'expert en jocs Oriol Ripoll, més que un joc o una joguina concreta, proposa que per a aquest Nadal cal "l'actitud de jugar plegats, en família". "Per què no dediquem els dies que són a casa per preparar un gran joc, una gimcana, per exemple, que pugui fer tota la família durant qualsevol de les trobades familiars? Proposo fer un joc amb preguntes i respostes amb anècdotes familiars, o un joc de paraules que es pugui resoldre amb grups formats per membres de diferents edats", recomana. I per als adults, Ripoll suggereix que "pensin un gran joc perquè els petits hagin de moure's per casa buscant un tresor amagat i resolent enigmes o proves junts". Perquè el Nadal ja és molt a la vora. Qui s'hi anima?

Construir plegats

I si volem optar per un joc que faci seure la família al voltant d'una taula, una novetat per a aquestes festes nadalenques és El nan casteller (www.elnan.cat), un joc de construcció que reprodueix els castells humans amb peces de fusta i que ofereix diferents nivells de dificultat. Destaca per l'estabilitat i els angles rectes de les seves peces, dues característiques que permeten als més petits endinsar-se en les tècniques d'apilar-los i encaixar-los per obtenir estructures i escenaris diversos i fomentar així la seva imaginació.

A la vegada, ofereix un repte diferent i especial per als més grans, ja que proposa l'estimulant objectiu de construir castells de diferents alçades i complexitats basats en models reals que es construeixen en l'actualitat. La construcció de castells humans és complexa i moltes vegades difícil d'entendre per als que no hi estan avesats. Aquest innovador joc trasllada aquesta complexitat al món de la joguina i ofereix la possibilitat de recrear models reals de castells, i alhora ens ajuda a entendre, aprendre i estimar una mica més aquesta llarga tradició. El joc té un valor afegit, ja que està produït íntegrament a Catalunya en un centre especial de treball de gent amb discapacitat mental, i a més té un projecte ambiental molt interessant al darrere per a la recuperació dels boscos catalans.

stats