Criatures 06/04/2013

Preguntes i respostes sobre la donació de llet materna

Per als nadons amb una salut fràgil, la llet materna és un bé preuat perquè conté proteïnes, greixos i immunoglobulines

2 min

Com puc ser donant de llet?

Les mares interessades a ser donants han de contactar amb el banc de llet més proper, on se'ls informarà del procés de donació de la llet materna.

Quines mares són candidates a ser donants?

Dones que estiguin alletant durant els primers sis mesos des del naixement de la seva criatura i que tinguin bona salut.

No són candidates a ser donants...

Les mares incloses en grups de risc de ser portadores de malalties transmissibles, les que estan en fase de malaltia aguda, les que tenen hàbits tòxics o les que consumeixen medicaments habitualment.

Quan puc començar a donar?

És convenient instaurar bé la lactància del propi fill durant el primer mes de vida abans de començar a extreure's llet per donar. Un cop aconseguit es pot donar llet tant temps com es vulgui.

Quan és millor extreure la llet?

És útil que formi part de la rutina diària. Es recomana aproximadament una extracció al dia, ja que extreure llet ocasionalment dificulta la donació. De vegades les donants s'extreuen llet d'un pit mentre amb l'altre estan alletant el seu fill.

Tindré prou llet?

El propi fill no es quedarà sense llet encara que la mare estigui donant. Al contrari, farà que augmenti la producció de la mare i que el seu nadó disposi de més aliment si ho necessita.

Quina quantitat de llet he d'extreure?

Qualsevol quantitat de llet extreta és de gran valor per als nens que en necessitin. L'extracció regular i rutinària augmentarà la producció de llet.

Quin equipament es necessita?

El personal del banc de llet facilitarà a la mare un tirallet, si el necessita, i li proporcionarà instruccions sobre la correcta extracció i conservació per assegurar-ne la qualitat. També li donaran pots estèrils on dipositar la llet extreta i etiquetes per identificar-la.

Com es fa l'extracció?

És recomanable fer massatges al pit abans d'iniciar l'extracció. És molt important mantenir una higiene correcta.

Com es guarda la llet?

Cal abocar-la curosament dins dels pots de recollida, identificar el pot amb una etiqueta i posar-lo al congelador abans que passin 24 hores.

stats