JUDIT MONCLÚS

Va de premis. Incentiu tecnològic a l’ensenyament

La quarta edició dels premis Mobile Learning Awards se celebrarà el 25 de febrer, coincidint amb el Mobile World Congress. Un reconeixement a la integració de les noves tecnologies en l’educació

Va de premis Incentiu tecnològic a l’ensenyament / FOTO: MSCHOOLS Zoom

El futur de l’educació no s’entén sense la integració a les aules de les noves tecnologies i les possibilitats que ofereixen per motivar l’alumnat i, a la vegada, convertir l’experiència educativa en una nova oportunitat d’innovar per al professorat. En aquest sentit, els Mobile Learning Awards (MLA) són una iniciativa del programa mSchools, impulsat per Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb GSMA, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, que tenen per objectiu reconèixer professors i centres educatius per la seva tasca innovadora a l’hora d’integrar l’ús de la tecnologia mòbil a les escoles.

“Aquest any hem reestructurat els MLA perquè siguin un reconeixement als docents i a les escoles que més esforços han fet en la innovació i l’aplicació de les tecnologies digitals en l’educació, i per aquest motiu es fan en conjunt amb Changing Education Together, la trobada que organitzem dins del Mobile World Congress per a membres de la comunitat educativa”, assenyala Albert Forn, director del programa mSchools. La quarta edició dels Mobile Learning Awards se celebrarà el 25 de febrer al Hall 8 del recinte Gran Via de Fira de Barcelona, en el mateix escenari de la trobada mundial de referència que, des del 2006, reuneix a la capital mundial del mòbil les principals empreses i professionals del sector de les telecomunicacions.

Amb la intenció de recompensar les iniciatives pioneres dels educadors i les escoles catalanes en el camp de l’educació mòbil i amb un enfocament específic en la innovació, els MLA distingiran les propostes presentades en dues categories: Millors experiències d’aprenentatge mòbil a l’aula i Escoles més innovadores en educació mòbil. En el primer cas, participaran en aquesta convocatòria aquells docents que hagin introduït les seves experiències educatives a mSchools Toolbox, l’aparador d’aplicacions amb criteris educatius i d’adequació curricular, i es premiaran les tres millors propostes. “Han de ser innovadores, amb una finalitat pedagògica i han de complir els requeriments de l’mSchools Toolbox: tenir alguna aplicació associada, estar ben documentades, anar adreçades a primària o secundària”, apunta Forn, que a la vegada recorda que mSchools Toolbox “ofereix l’accés fàcil a un contingut mòbil d’alt valor educatiu per a docents, estudiants i famílies”: “Una comunitat de docents analitzen, classifiquen i comparteixen les apps i experiències educatives a l’aula i fan que sigui la millor selecció d’aplicacions per fer servir a classe”.

La categoria Escoles més innovadores en educació mòbil es dirigeix específicament a directors d’escola. En aquesta, es premiaran els tres projectes més innovadors que hagin introduït de manera responsable i efectiva l’educació amb dispositius mòbils a les escoles. “L’any passat, durant la trobada Changing Education Together, es va anunciar que el ple del Consell Escolar havia aprovat unes recomanacions sobre el bon ús dels mòbils als centres educatius de Catalunya. Enguany, en els MLA, volem trobar els centres escolars que hagin aprofitat millor aquests suggeriments i hagin posat en pràctica iniciatives innovadores i efectives”, explica Forn.

En l’última edició dels MLA es van presentar gairebé 300 propostes innovadores en les diferents categories, xifra que esperen mantenir o ampliar en aquesta nova edició. Les idees per a aquesta edició es poden presentar fins al 29 de gener. “L’aplicació de la tecnologia per si sola no és cap garantia de bons resultats, fins i tot pot ser prejudicial si oblidem les metodologies, els continguts, la formació dels docents, etc. Cal que les escoles apliquin tots aquests conceptes per acompanyar la tecnologia i fer un bon enfocament pedagògic, i en aquest sentit és un gran avantatge participar en un programa com mSchools”, conclou Albert Forn.

Canviant l'educació

Els Mobile Learning Awards s'atorgaran en el context de Changing Education Together, esdeveniment que reunirà més de 500 membres de la comunitat educativa de Catalunya per tractar el seu rol en l'evolució digital de les escoles. Enguany, la jornada, organitzada per mSchools, tractarà especialment la transformació de l'escola i l'aula en el marc de les noves tecnologies per ajudar a fer front als reptes que es trobaran els estudiants de cara al seu futur professional.