02/11/2021

Tornen els virus

2 min

L’hivern passat va haver-hi molt pocs virus respiratoris (a banda del covid). La grip gairebé no es va veure, ni el virus sincític respiratori (causant de la bronquiolitis dels bebès). Fins i tot va haver-hi pocs refredats comuns. Sembla que els confinaments, l’ús de les mascaretes i els grups bombolla reduïts a l’escola van contribuir a aquesta situació. 

Només va ser una treva, i la nova normalitat cada cop s'assembla més a la normalitat antiga. Aquest any ha començat el curs i els nens ja estan plens de mocs. Es tem que la grip i la bronquiolitis retornaran aquest hivern amb la seva força habitual. 

És oportú, doncs, recordar algunes dades bàsiques sobre el refredat comú:

– Tot i el seu nom, el fred no és la causa dels refredats. La causa és un virus (molts virus diferents), que es contagia més a l’hivern perquè és quan passem més temps junts en espais petits i tancats. Ni les samarretes tèrmiques ni les bufandes ni els anoracs poden evitar els refredats. Obligar els nens a jugar i córrer amb tres jerseis, amarats de suor, no evita els refredats. 

– Els refredats no són deguts a una “manca de defenses”. Cap medicament, cap aliment, cap herba o extracte o producte natural o combinació de vitamines i minerals pot evitar que els nens es refredin. Ni tan sols els que anuncien per la tele, assegurant que “reforcen les defenses”. Hi ha dues excepcions: l’alletament matern sembla que sí que pot disminuir (només una mica) les infeccions víriques dels infants, i la vacuna de la grip pot ser útil en els grups per als quals està recomanada. 

– Els antibiòtics no són útils per combatre els virus. 

– Les mucositats nasals solen seguir un cicle: aigualit - moc blanc - moc groc - moc verd. El color verd no indica que el nen tingui cap complicació ni necessiti cap antibiòtic. 

– Els mucolítics i expectorants són generalment inútils (encara que alguns metges els fan servir per evitar que els pacients prenguin pel seu compte medicaments més perillosos). Els medicaments per la tos són poc efectius i poden tenir efectes secundaris, sobretot en nens petits. 

– Els antitèrmics no es donen en realitat per baixar la febre, sinó per alleujar dolor i malestar. La febre no és l’enemic, no cal baixar-la a qualsevol preu. No convé baixar la febre a la banyera, ni treure roba i fer passar fred al nen. 

stats