Opinió
Opinió 26/02/2023

Els mocs són les defenses

La manca de defenses no produeix tos i mucositat, sinó infeccions greus

2 min
Nena constipada

BarcelonaSembla que els publicistes són més enginyosos (o potser més nombrosos) que els polítics, i així sempre van un pas per davant: “Feta la llei, feta la trampa”. Resulta que, per fer una declaració de salut (health claim) en un producte alimentari (del tipus “Aquestes magdalenes curen l'hepatitis”), cal que aquesta declaració sigui estudiada i aprovada pel comitè científic de l’EFSA, Autoritat Europea de Seguretat Alimentària. I l’EFSA rebutja la gran majoria de les sol·licituds presentades.

I així uns productes lactis que fa anys “ajudaven les teves defenses” ja no ho poden dir: seria un delicte. I s’han inventat un nou eslògan que no diu res però encara és legal: “Cap altre ajuda més les teves defenses”. Evidentment: aquest no millora les defenses, i els altres tampoc, així que cap d’ells ho fa millor que els altres. Qualsevol altre fabricant podria pronunciar la mateixa frase, i seria igual de “veritat”. Imagino, però, que la frase està registrada perquè ningú altre la pugui fer servir. ¿Potser “Cap altre augmenta més la teva intel·ligència” o “Cap altre t’ajuda més a guanyar la loteria” estan encara disponibles?

Bon senyal

Molts pares pensen que els seus fills estan “baixos de defenses” perquè “ho agafen tot”: tos i mocs intermitents (o quasi continus) durant mesos, a vegades amb febre, vòmits o diarrea. Però en realitat el que estan veient són les defenses del nen en acció: mucositat (que conté, a més, leucòcits i immunoglobulines) per bloquejar i embolicar els microbis; tos i esternuts per acabar de fer-los fora; febre per activar el metabolisme i, per tant, el sistema immunitari; vòmits i diarrea per treure ràpidament, per dalt o per baix, el que fa nosa al sistema digestiu... La debilitat de les defenses es diu immunodeficiència; la sida (abans que hi hagués tractaments) n’és l’exemple més conegut. La manca de defenses no produeix tos i mucositat, sinó infeccions greus, càncers i la mort.

El fet que els nostres fills passin desenes d'infeccions cada any, sense més conseqüències que uns mocs verds o una mica de febre, en un món ple de microbis on una fruita o un tros de carn es podreix en pocs dies fora de la nevera, és la prova que la seva immunitat no necessita ajuda. I en el moment de triar un derivat lacti, el que cal mirar és si porta o no sucre afegit. I el preu, esclar.

stats