27/08/2021

Llet materna i covid

2 min

S’ha demostrat que la llet de mares que han passat el covid o que han sigut vacunades conté anticossos contra el virus. Com era d’esperar. La llet materna conté molts anticossos, no hi havia cap motiu per pensar que precisament els anticossos contra el covid no hi apareixerien. 

Ara bé, alguns mitjans han donat la notícia com “La llet de la mare vacunada pot protegir el bebè contra el covid”, el que seria una cosa completament diferent. Per demostrar aquesta hipotètica protecció caldria seguir durant mesos dos grups d’infants, uns amb la mare vacunada i els altres no, i comprovar que en el primer grup hi ha menys infeccions, o que les infeccions són més lleus. Atès que la incidència i gravetat del covid en els nens petits és molt baixa, caldrien desenes de milers de nens per trobar una diferència clara. I no seria ètic, en aquests moments, mantenir milers de mares sense vacunar i exposar-les al risc d’una malaltia greu, només per comprovar si els seus fills també es posen malalts. 

Així que em temo que no es podrà demostrar si aquesta llet protegeix o no, però tampoc em preocupa. El que protegeix els nadons contra el covid és, sobretot, la seva edat. Amb vacuna o sense, amb llet materna o sense, el risc és molt baix per als nens. El fet que els pares estiguin vacunats els protegeix encara més: si els pares no s’infecten, no podran contagiar els seus fills. 

Per analogia amb altres malalties de les quals tenim més llarga experiència, penso que la vacunació durant l’embaràs probablement sí que protegirà el nadó durant uns mesos (igual que la vacuna de la tos ferina o de la grip), però la vacunació durant la lactància tindrà poc efecte sobre el nadó, i encara menys si la lactància ja no és exclusiva. 

Algunes mares m’han preguntat si podrien treure’s llet i protegir amb aquesta llet el germà gran o fins i tot els avis. No, ho sento. El germà de quatre anys no necessita més protecció. El de quinze anys ja es pot vacunar (i sospito que no faria bona cara si li diguéssim “Beu-te això, és la meva llet”). Els avis ja han d'estar vacunats i, en tot cas, necessitarien, si és que la llet protegeix, una lactància gairebé exclusiva, uns quants litres de llet materna al dia. Quants avis té? Quants pares, quants sogres i tietes? Quants litres de llet pensa que es pot treure? Deixem-ho córrer. 

stats